Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O SADRŽINI, VRSTI PODATAKA I NAČINU VOĐENJA REGISTRA PROIZVOĐAČA ALKOHOLNIH PIĆA I KAFE: Grupacija za rakiju traži da se legalnim proizvođačima jakih alkoholnih pića omogući kupovina akciznih markica, pre nego što poreska inspekcija obavi kontrolu zapremine sudova, koju su prijavili


Grupacija za rakiju i Privredna komora Srbije uputiće zahtev Ministarstvu finansija, kako bi legalnim proizvođačima jakih alkoholnih pića bilo omogućeno da kupe akcizne markice, pre nego što poreska inspekcija obavi kontrolu zapremine sudova, koju su oni prijavili.

Naime, mnogi od njih sprečeni su da prodaju svoje proizvode, jer Pravilnikom o sadržini, vrsti podataka i načinu vođenja registra proizvođača alkoholnih pića i kafe ("Sl. glasnik RS", br. 3/2005 i 86/2017), Ministarstvo finansija i Poreska uprava, traže od proizvođača da daju podatke o kapacitetima za proizvodnju na šestomesečnom nivou. Kako to nije bilo moguće, doneto je prelazno rešenje da proizvođači moraju do 30. novembra da pošalju spisak sudova i zapreminske kapacitete. A, dok nadležna poreska inspekcija ne izađe na teren i to sve ne prekontroliše, proizvođači ne mogu da kupe akcizne markice.

- Zajedno sa PKS uputili smo zahtev Ministarstvu finansija da nas odblokiraju, a poreska inspekcija neka dođe kad god hoće - ukazao je Ivan Urošević, predsednik Grupacije za rakiju. - Proizvođači su već dali izjave i podatke, i ništa se ne dobija time, što se ne dozvoljava kupovina akciznih markica, osim što nama ne daju da radimo. Uz to, u PKS postoji i Grupacija za borbu protiv sivog tržišta, pa ćemo početkom sledeće godine da vidimo sa njima šta su nam alati u borbi protiv nelegalne prodaje jakih alkoholnih pića.

Ministarstvu finansija podneće, kako priča Urošević, zahtev i da prilikom izjednačavanja akciza sa uvoznim pićima, država domaćim proizvođačima omogući neke olakšice, kako bi im olakšala proizvodnju.

- Izjednačavanje će morati da se desi, jer je to zahtev EU - objašnjava Urošević. - Međutim, tek kada se bude to dogodilo, u Srbiji će se stvoriti još veće sivo tržište. Zbog toga imamo ideju oko subvencija i kako da se olakša domaćim proizvođačima.

Gotovo da ne postoji sajam, vašar ili neka ulična manifestacija na kojoj ne može da se kupi rakija sa sivog tržišta, bez akciznih markica, što znači da nije iz registrovane proizvodnje, a samim tim nema ni papire o zdravstvenoj ispravnosti. Proizvođači ovakve robe ne moraju mnogo ni da se kriju, jer kontrole skoro i da nema.

- To je akcizna roba i prekršaj je ukoliko se nađe u prodaji bez akciznih markica - ističe Urošević.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Su., 13.12.2017.
Naslov: Redakcija