Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O ENERGETSKI UGROŽENOM KUPCU: Budžetom za 2017. godinu za besplatnu struju i gas za socijalno ugrožene planirano je milijardu i 150 miliona dinara. Pored primaoca socijalne pomoći i druga domaćinstva, u zavisnosti od mesečnih prihoda i broja članova porodice, mogu besplatno dobiti od 120 do 250 kilovat sati struje i od 35 do 75 kubnih metara gasa


2016. godine je za besplatnu struju i gas za socijalno ugrožene izdvojeno milijardu i 650 miliona dinara, dok je u budžetu za 2017. godinu za to planirano manje novca – milijardu i 150 miliona dinara. Iz Ministarstva rudarstva i energetike objašnjavaju da je prošle godine potrošena samo polovina planiranih sredstva i pozivaju građane da obnove zahteve, pošto novca za energetske olakšice ima dovoljno.

Besplatne kilovate ove godine koristi 65.000 siromašnih domaćinstava, a besplatan gas u grejnoj sezoni dobija 95 porodica. To je i dalje pet puta manje od očekivanog broja.

U Ministarstvu energetike objašnjavaju da su sredstva za socijalne energetske karte za iduću godinu realno planirana, jer se u tom poslu već ima iskustva.

"Zašto je manja količina novca? Iz prostog razloga što mi novac koji je bio predviđen za prošlu godinu nismo uspeli da potrošimo. Građani ne treba da brinu, jer dovoljno je novca namenjeno tome", rekla je Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu energetike.

Novom Uredbom o energetski ugroženom kupcu ("Sl. glasnik RS", br. 113/2015, 48/2016 - dr. pravilnik i 88/2016 - dr. pravilnik) koja je na snazi od početka 2016. godine, lokalne samouprave beleže blagi porast korisnika tih energetskih olakšica.

"U toku 2015. ukupno energetski zaštićenih kupaca na teritoriji grada Kikinde je bilo oko 500, što iznosi jednu trećinu ukupnog broja primaoca socijalne pomoći. U ovoj godini to je ukupan broj od 823 energetski zaštićenih kupaca", kaže Dunja Vujčić, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti u Kikindi.

"Jeste više, zato što su nam pridodali sve one obaveze koje su ranije imali Centri za socijalni rad i Centri dečije zaštite. To sada potpada pod opštinsku upravu", kaže Dragan Piljević, šef Narodne kancelarije predsednika Opštine Prokuplje.

Nadležni očekuju da besplatnu struju i gas u 2017. iskoristi 85.000 ugroženih domaćinstava.

"Ono na što bih ja posebno želela da ukažem jeste da je sada mesec decembar, u kom se ti zahtevi ponavljaju za iduću godinu, i da sve korisnike bilo kojeg vida socijalne pomoći pozovemo da podnesu zahteve za korišćenje besplatnih kilovat-časova struje i prirodnog gasa i u idućoj godini", rekla je Mirjana Filipović iz Ministarstva.

Pored primaoca socijalne pomoći i druga domaćinstva, u zavisnosti od mesečnih prihoda i broja članova porodice, mogu besplatno dobiti od 120 do 250 kilovat-sati struje i od 35 do 75 kubnih metara gasa.

Izvor: Vebsajt RTS, Ružica Vranjković, 14.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija