Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U NOVEMBRU 2014. GODINE


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju novembra iznosile 10.270,8 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 302 odsto i pokrivenost oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći devizni priliv u toku novembra ostvaren je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 108,8 miliona evra.

Najveći odliv zabeležen je po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 330,4 miliona evra i rezultat je najvećim delom izmene regulative kojom je smanjena stopa devizne obavezne rezerve i istovremeno povećan deo devizne obavezne rezerve koji se izdvaja u dinarima. Pored toga, odliv je realizovan i po osnovu izmirivanja obaveza Republike Srbije po isplati dospelih hartija od vrednosti denominovanih u evrima u iznosu od 49,6 miliona evra i prema inokreditorima u iznosu od 36,1 milion evra.

Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, na kraju novembra su iznosile 7.736,0 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 744,2 miliona evra i bio je za 199,8 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Za jedanaest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5.423,8 miliona evra.

U novembru dinar je nominalno deprecirao prema evru za 1,2%, a Narodna banka Srbije je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 250 miliona evra kako bi smanjila prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 12.12.2014.