Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CARINSKA TARIFA ZA 2023. GODINU I NOVINE U PRIMENI CARINSKIH I DEVIZNIH PROPISA: Paragraf organizuje vebinar 5. decembra 2022. godine


Kompanija Paragraf organizovaće, 5. decembra 2022. godine, vebinar na temu “Carinska tarifa za 2023. godinu i novine u primeni carinskih i deviznih propisa”. Za naše pretplatnike vebinar je besplatan.

Vebinar se sastoji iz dve celine:

Prvi deo predavanja se odnosi na primenu Carinske tarife za 2023. godinu, ukazivanje na izmene i dopune Uredbe o carinskim postupcima i carinskim formalnostima, kao i mogućnostima kupovine robe u inostranstvu radi njene prodaje u inostranstvu (poslovi reeksporta)

Drugi deo predavanja se odnosi na devizno poslovanje.

Učesnici vebinara će imati mogućnost da, pre početka primene novih propisa, budu upoznati sa novom nomenklaturom Carinske tarife za 2023. godinu, kao i sa primenom ostalih carinskih dažbina (sezonske carine i posebne dažbine) i sa carinskim olakšicama/oslobođenjima na uvoz određene robe u 2023. godini. Učesnici će biti upoznati sa novinama koje donose izmene i dopune Uredbe o carinskim postupcima i carinskim formalnostima.

Pored toga, biće upoznati sa različitim mogućnostima kupovine robe u inostranstvu radi njene prodaje u inostranstvu

Kada je reč o deviznom poslovanju, učesnici će imati mogućnost da se upoznaju s uslovima obavljanja platnog prometa sa inostranstvom u kontekstu načina na koji rezidenti mogu sa nerezidentima obavljati platne transakcije u trenutno, otežanim uslovima, sa kojim problemima se susreću nerezidenti koji dođu u Srbiju u bankarskoj praksi.

Takođe, biće ukazano na obaveze rezidenata u slučaju neizmirenih potraživanja i dugovanja u poslovanju sa nerezidentima i na alternativne načine prestanka potraživanja i dugovanja.

Vebinar je namenjen privrednim subjektima koji se bave spoljnotrgovinskim poslovanjem kao i privrednim društvima koja pružaju usluge špedicije i transporta.

Teme vebinara:

AKTUELNOSTI U VEZI SA IZMENAMA NOMENKLATURE CARINSKE TARIFE U 2023. GODINI I IZMENE OSTALIH PROPISA KOJIMA SE ODREĐUJE NIVO CARINA I OSTALIH CARINSKIH DAŽBINA U 2023. GODINI

IZMENE I DOPUNE UREDBE O CARINSKIM POSTUPCIMA I CARINSKIM FORMALNOSTIMA

KUPOVINA ROBE U INOSTRANSTVU RADI NJENE PRODAJE U INOSTRANSTVU - POSLOVI REEKSPORTA:

  • Kupovina i prodaja robe koja ne prelazi preko carinskog područja Republike Srbije
  • Kupovina i prodaja robe koja prelazi preko carinskog područja Republike Srbije
  • Stavljanje u postupak carinskog skladištenja robe kupljene u drugoj državi ili carinskoj teritoriji radi otpreme sa teritorije Republike Srbije
  • Reeksportna dorada

EFEKTI GLOBALNIH DEŠAVANJA NA DEVIZNO POSLOVANJE:

  • eksterni činioci od uticaja na devizno poslovanje rezidenata i nerezidenata;
  • obaveze rezidenata u slučaju neizmirenih potraživanja i dugovanja u poslovanju sa nerezidentima;
  • alternativni načini prestanka potraživanja i dugovanja;
  • aktuelna pitanja u vezi sa poslovanjem nerezidenata u Republici

Predavači:

  • Nadica Pantović - načelnik Odeljenja za carinsku politiku (Ministarstvo finansija - Sektor za carinski sistem i politiku)
  • Snežana Karanović - pomoćnik ministra (Ministarstvo finansija - Sektor za carinski sistem i politiku)
  • Dragan Simić - specijalni savetnik za carinska pitanja.

Detaljne informacije o vebinaru (način prijave i ostale korisne informacije) možete saznati na stranici “Carinska tarifa za 2023. godinu i novine u primeni carinskih i deviznih propisa“.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 14.11.2022.