Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT AKTA O PROMENI USTAVA RS: Venecijanska komisija još jednom pohvalila predložena rešenja o promeni Ustava


Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović učestvovala je na onlajn sastanku povodom teksta Nacrta akta o promeni Ustava koji je 26. oktobra dostavljen na hitno mišljenje Venecijanskoj komisiji.

Na sastanku je ukazano da je kontinuirano aktivno učešće Venecijanske komisije u procesu promene Ustava u delu o pravosuđu bilo od ključnog značaja za usklađenost Akta o promeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje sa evropskim standardima.

To je ujedno i dokaz kvalitetne saradnje koja je uspostavljena sa Venecijanskom komisijom i koju Ministarstvo pravde želi da nastavi već tokom sledeće godine prilikom izrade seta pravosudnih zakona.

Tada će stručna pomoć Venecijanske komisije biti značajnija, jer je ustavna reforma samo prvi korak u jačanju nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva, a prave reforme ne može biti bez kvalitetnih pravosudnih zakona.

Iskazana je spremnost Ministarstva pravde za održavanje konsultacija sa Venecijanskom komisijom tokom čitavom procesa izrade pravosudnih zakona, jer se takav način rada pokazao kao najbolji na primeru izrade Akta o promeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje.

Predstavnici Venecijanske komisije su još jednom pohvalili predložena rešenja u Aktu o promeni Ustava koja su unapređena usvajanjem preporuka koje su sadržane u pozitivnom mišljenju iz oktobra ove godine, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Izvor: Vebsajt Vlade, 11.11.2021.
Naslov: Redakcija