Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NAJAVLJENA INICIJATIVA ZA IZMENU KRIVIČNO-PRAVNOG OKVIRA U REPUBLICI SRBIJI KAKO BI SE POOŠTRILE KAZNE ZA KRIVIČNA DELA NASILJA


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će uskoro uputiti inicijativu za izmenu krivično-pravnog okvira u Republici Srbiji kako bi se pooštrile kazne za krivična dela nasilja.

Sajt Vlade Republike Srbije prenosi u celini izjavu Stefanovića:

“Osnovni cilj je da se svi nasilnici, bez obzira o kom vidu nasilja je reč, još oštrije kažnjavaju, kako bi uticali na kolektivnu svest građana Republike Srbije i na njihov osećaj bezbednosti. Smatram da svaki oblika nasilja mora imati još drastičnije zakonske sankcije.

Predlog koji ću uputiti, a koji će se odnositi na izmene više zakona, kao najveću novinu svakako će sadržati uvođenje instituta “tri udarca” koji se prevashodno odnosi na povratnike, a koji sukcesivno implementiraju neke evropske države u svoja krivična zakonodavstva.

Suština predloga je da svako ko ponovi neko krivično delo sa elementima nasilja bude oštrije kažnjavan, a ukoliko to učini tri puta, onda kazna mora biti drakonska.

Rukovođen prevashodno interesima građana ove zemlje i njihovom bezbednošću, koja je u svakom trenutku primarna, shvatam da nasilje predstavlja rastuću društvenu opasnost.

Nakon detaljne analize pravnog okvira, mislim da je ovo najefikasniji način da se nasilje suzbije, kako sa aspekta rada policije, tako i pravosudnih organa”, naveo je Stefanović.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 14.11.2018.
Naslov: Redakcija