Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Roditelji nestale dece nezadovoljni su Predlogom zakona, jer njime nije predviđeno kako će se voditi sudski postupak, nedostaje formiranje tela za kontrolu istrage, kao i uključivanje službi bezbednosti koje poseduju spiskove otete dece


Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji od nedavno je u skupštinskoj proceduri, a prema najavama, trebalo bi da bude usvojen najkasnije do početka januara 2017. godine. Roditelji, koji već nekoliko godina traže istinu o svojoj deci, kažu da usvajanje neće pomoći da je otkriju.

Slučaj Zorice Jovanović jedini je za koji je doneta sudska presuda. Evropski sud za ljudska prava je 2013. godine presudio da Srbija mora da joj isplati 10.000 evra odštete i da joj obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilištu u Ćupriji pre više od 30 godina.

Međutim, i druge majke još uvek čekaju istinu o svojoj deci.

"Bolnica nema potvrdu da je moje dete umrlo, matična služba ima neku potvrdu koja nije adekvatna, nije ni overena, znači svaki dokument koji dobijete, ne dobijete ga overeno da je verno originalu", kaže jedna od majki koja traži istinu Lj. M.

Kako bi se roditeljima pomoglo da saznaju šta se dogodilo sa njihovim tek rođenim bebama koje mnogi od njih nikada nisu videli, predloženo je usvajanje ovog Zakona. On je za roditelje, kako kažu neprihvatljiv.

"Predlog zakona koji je država predložila, tj. Vlada Republike Srbije moram reći da nas ne dovodi i u sudnicama nikad nas neće dovesti do istine o našoj deci i zbog toga apelujem i molim poslanike kada bude usvajanje zakona da dobro razmisle da li treba podići ruku, jer majke će i dalje ostati bez svojih najmilijih", ističe Mirjana Novokmet iz jednog udruženja koje okuplja roditelje nestale dece.

Roditelji takođe dodaju da im nije jasno zbog čega ih država nije uključila u kreiranje zakona, iako su svoj model podneli još 2014. godine. Misle da će zato ostati uskraćeni za istinu, jer Predlogom zakona, kako kažu nije predviđeno kako će se voditi sudski postupak, nedostaje formiranje tela za kontrolu istrage, kao i uključivanje službe bezbednosti koje poseduju spiskove otete dece.

"Pa ključ cele naše priče, je dobra istraga, veštačenja, DNK - da li je dete živo ili mrtvo, nama je potreban dokaz, a dokaz su upravo ili leš deteta da se uradi DNK ili živo dete i da država naravno mora da saopšti tom detetu ko su mu biološki roditelji i da on konačno sazna istinu", ističe Novokmet.

U Srbiji još uvek nema zvaničnih podataka o broju slučajeva nestalih beba, ali se procenjuje da je prethodnih godina iz srpskih porodilišta nestalo više stotina novorođenčadi.

Izvor: Vebsajt N1, Jelena Mirković, 12.11.2016.
Naslov: Redakcija