Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAVNI SUD RS: Mandat osam sudija, koje su izabrali Narodna skupština RS i predsednik Republike, ističe 12. decembra 2016. godine, dok je jednom sudiji prestala funkcija zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju


Da li će Ustavni sud Srbije ostati bez kvoruma za rad, pitanje je na koje javnost još nema jasan odgovor. U Ustavnom sudu Srbije tvrde da su pre skoro pola godine obavestili sve nadležne da veći deo sudija odlazi iz suda, dok nadležni za predlaganje i izbor sudija Ustavnog suda šalju zbunjujuće odgovore.

Još osam sudija Ustavnog suda napušta svoje pozicije 12 decembra 2016. godine, kada im ističe mandat. Nakon što je jedna od njih otišla u penziju, u zgradi u Bulevaru Kralja Aleksandra ostaće samo njih šestoro. U tom sudu tvrde da je ostalo dovoljno vremena da se okončaju sve procedure.

"Predsednica Ustavnog suda je pre isteka roka od šest meseci koji je propisan Zakonom o Ustavnom sudu ("Sl. glasnik RS", br. 109/2007, 99/2011, 18/2013 - odluka US, 103/2015 i 40/2015 - dr. zakon) obavestila ovlašćene predlagače, Narodnu skupštinu i predsednika Republike, najpre o predstojećem prestanku funkcije sudije Ustavnog suda dr Agneš Kartag Odri, zbog ispunjenja opštih uslova za starosnu penziju, a potom o predstojećem isteku vremena na koje je izabrano, odnosno imenovano još osam sudija Ustavnog suda".

Ustavni sud čini 15 sudija koje se ne biraju na konkursu, već iz grupe istaknutih pravnika, sa iskustvom od petnaest godina.

Sudije kojima ističe mandat su na te funkcije postavili predsednik Republike i Narodna skupština. U narednih mesec dana, obe institucije moraju da predlože po 8 kandidata, i sa tog spiska izaberu po četvoro. Iz Predsedništva Srbije su, nakon konsultacija sa predsednikom, poručili su da nema razloga za brigu i da neće biti blokade rada Ustavnog suda. Ali, nisu odgovorili na pitanje da li su obavešteni na vreme i da li su procedure u toku.

Na ista pitanja, iz Narodne skupštine je stigao drugačiji odgovor.

"Predsednica NSRS Maja Gojković uputila je pismo predsednici Ustavnog suda da obavesti NSRS kojim sudijama ističe mandat, a odmah nakon toga uputiće ovlašćenim predlagačima predsedniku Republike i poslanicima zahtev da dostave predloge kako bi se završila procedura izbora."

Ostalo je nejasno da li je u pravu predsednica Ustavnog suda koja kaže da je obavestila Narodnu skupštinu ili predsednica Narodne skupštine koja o tome tek sada traži obaveštenja.

Profesor Pravnog fakulteta univerziteta UNION, Bogoljub Milosavljević, smatra da ovaj slučaj pokazuje odnos izvršne vlasti prema pravosuđu i nezavisnim institucijama.

"Pitanje sastava tih institucija i njihove sigurnosti i pozicije koja je nezavisna i omogućava da nesmetano rade, kao da ponekad nije važno nosiocima izvršne vlasti. Vi tom sudu i institucijama koje se tako dovedu u pitanje neka vrsta poruke dolazi iz izvršne i zakonodavne vlasti da nisu toliko bitni i da mi možemo ovako i onako, što sigurno utiče na njihov osećaj nezavisnosti", navodi Milosavljević.

Iako domaći propisi ne određuju dužinu trajanja procedura za izbor sudija Ustavnog suda, nadležni ne bi smeli da dozvole ponavljanje ranijih scenarija, kada je Ustavni sud bio blokiran zbog nedostatka sudija.

Ukoliko do 12 decembra 2016. godine sve procedure ne budu okončane, Srbiji preti nova blokada najviše sudske instance.

Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 10.11.2016.
Naslov: Redakcija