Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA BANKA SRBIJE: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou od 4 odsto


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici održanoj 10. novembra 2016. godine da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,0 odsto.

Donoseći odluku, Izvršni odbor je imao u vidu projekciju inflacije i efekte prethodnog ublažavanja monetarne politike na njeno kretanje u narednom periodu, kao i to da je ciljana stopa inflacije snižena na 3,0 odsto ± 1,5 procentnih poena od 2017. godine zahvaljujući znatno boljim makroekonomskim performansama i izgledima za naredni period. Međugodišnja inflacija bi u narednim mesecima trebalo da otpočne postepen rast i da se u granice novog cilja vrati početkom sledeće godine, a nakon toga da se kreće u tim granicama.

Takvom kretanju inflacije trebalo bi da doprinesu efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike i oporavak domaće tražnje, kao i postepen rast svetske cene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju. S druge strane, zahvaljujući dobroj poljoprivrednoj sezoni, dodatni pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom i domaćem tržištu i posledično niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme će delovati dezinflatorno.

Izvršni odbor je istakao da na opreznost monetarne politike upućuje neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu u pogledu budućih mera FED-a i Evropske centralne banke i njihovog mogućeg uticaja na globalne tokove kapitala. Ipak, uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, kao i smanjenje spoljne neravnoteže povećavaju otpornost domaće ekonomije na potencijalno negativne uticaje iz međunarodnog okruženja. To potvrđuju pozitivna ocena Međunarodnog monetarnog fonda nakon oktobarske posete, pad premije rizika zemlje i napredak na međunarodnim listama konkurentnosti usled unapređenja poslovnog i investicionog ambijenta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. decembra 2016. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 10.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija