Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O OZNAČAVANJU POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA NACIONALNOM OZNAKOM VIŠEG KVALITETA "SRPSKI KVALITET": Oznaka "srpski kvalitet" namenjena je za označavanje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljarica, grožđa i meda, odnosno imaće je samo oni proizvodi za koje proizvođač može da dokaže da osnovna sirovina potiče iz Srbije, ali i koji su po kvalitetu iznad konkurencije


Građani će uskoro u trgovinama moći da nađu prehrambene proizvode sa oznakom "srpski kvalitet", a agroekonomisti i proizvođači veruju da će to povećati prodaju domaćih proizvoda.

"Srpski kvalitet" moći će da ponesu proizvodi sačinjeni isključivo od sirovina koje potiču s teritorije Srbije i, pri tom, kvalitetniji od drugih.

Vlada Republike Srbije je početkom novembra 2016. godine usvojila Uredbu o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta "srpski kvalitet" ("Sl. glasnik RS", br. 90/2016 - dalje: Uredba), da poljoprivredno prehrambeni proizvodi, proizvedeni od sirovine koja potiče isključivo s teritorije Srbije, ponesu oznaku "srpski kvalitet".

Na osnovu Uredbe biće omogućeno da se u prodavnicama i trgovinskim lancima u Srbiji postave posebni rafovi s oznakom "srpski kvalitet", na kojima će biti izloženi isključivo proizvodi sa tim žigom.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran smatra da je "srpski kvalitet" odlična stvar i ističe da će se tom akcijom obezbediti kvalitetnija ishrana stanovništva, jer će građani imati pravu sliku o onome šta kupuju.

"Sa zaštićenim kvalitetom poljoprivredno prehrambenih proizvoda imaćemo i veću prođu na svetskim tržištima", naglasio je on.

Prema njegovoj oceni, donošenjem ove Uredbe cilja se na sveobuhvatnu akciju kako bi se povećala konkurentnost domaćeg proizvođača i zaštitili domaći potrošači, odnosno cela poljoprivreda u uslovima "slobodnog tržišta koje je surovo i nemilosrdno".

On je naglasio i da je veoma bitno da se u celom tom procesu označavanja žigom "srpski kvalitet", do kraja ispoštuje monitoring, odnosno da bude ispraćen put od zemljišta, sirovine pa do finalnog proizvoda koji dolazi do potrošača.

Prostran je podsetio i da je u svetu trend da se štite domaći potrošači kroz parolu "kupujmo domaće", naglašavajući da to više nije floskula već da to rade i najrazvijenije zemlje poput Francuske koja je jedan od velikih proizvođača hrane u EU.

"Mi moramo da vidimo kako da učinimo srpsku poljoprivredu konkurentnijom u procesu ka EU. Moramo dobro sagledati sve ono što nam nosi liberalno tržište, koje jako lepo zvuči, ali malim zemljama sa malim ekonomijama ostavlja malo prostora da budu konkurentni", naveo je on.

Oznaka "srpski kvalitet" namenjena je za označavanje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljarica, grožđa i meda, odnosno imaće je samo oni proizvodi za koje proizvođač može da dokaže da osnovna sirovina potiče iz Srbije, ali i koji su po kvalitetu iznad konkurencije.

Kako je navedeno u Uredbi, zahteve za mogućnost korišćenja žiga proizvođači hrane podnosiće Ministarstvu poljoprivrede, a posebno oformljena i stručna komisija za procenu odlučivaće koji će proizvođači dobijati rešenja o pravu korišćenja te oznake.

Ti proizvođači će biti upisani u poseban registar, odakle će biti brisani ako se utvrdi da proizvodi sa oznakom "srpski kvalitet" prestanu da ispunjavaju uslove u skladu sa Uredbom.

Proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se označavaju oznakom "srpski kvalitet" dužni su da za te proizvode donesu specifikaciju koja mora da sadrži naziv proizvoda, podatke o poreklu i kvalitetu osnovne sirovine od koje je proizveden i opis tri posebna svojstva proizvoda u odnosu na propisane zahteve kvaliteta za svaku vrstu proizvoda.

Spisak korisnika oznake "srpski kvalitet", proizvoda sa tom oznakom, kao i posebna svojstva označenih proizvoda biće objavljeni na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 13.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija