Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI APLIKACIJA E-NOTAR: Ova aplikacija služiće za pohranjivanje elektronske dokumentacije i arhiviranje u javnobeležničkoj delatnosti


Javnobeležničke komore Srbije i Francuske obnovile su potpise na Memorandumu o saradnji u oblasti digitalizacije i tako nastavile saradnju na razvoju digitalnih alata i unapređenju rada javnih beležnika, saopštila je JBK.

Istovremeno, predstavljena je i aplikacija eNotar, na čijem razvoju radi Pošta Srbije u okviru projekta iz Memoranduma. Ova aplikacija služiće za pohranjivanje elektronske dokumentacije i arhiviranje u javnobeležničkoj delatnosti u Srbiji.

Memorandum su u Beogradu potpisali predsednik JBK Srbije Srbislav Cvejić i izaslanik Visokog saveta javnog beležništva Francuske, zadužen za saradnju sa Srbijom, Stefan Zečević.

- Ovim potpisom potvrdili smo odlučnost da realizujemo projekte koje smo započeli u oblasti digitalizacije javnog beležništva sa našim prijateljima iz Francuske - rekao je Cvejić, i istakao da francuske kolege pružaju veliku podršku notarijatu Srbije u uspostavljanju sistema koji će omogućiti digitalizaciju arhiva, javnobeležničkih aktivnosti i dokumenata, kao i uspostavljanje registra testamenata.

Zečević je istakao da postoji zajednički interes dve strane da se promoviše saradnja u pravnoj, a naročito javnobeležničkoj oblasti:

- Sada postoji potreba da ubrzamo rad na razvoju digitalnih alata koje će koristiti beležnici i koji će biti u interesu države i građana. Siguran sam da ćemo u tome uspeti, a potvrda nam je već stigla, pošto smo prisustvovali prezentaciji plana izrade aplikacije eNotar. -

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 11.10.2021.
Naslov: Redakcija