Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IZMENE I DOPUNE ZAKONA O ZAPOŠLJAVANJU STRANACA I O STRANCIMA: Izmenama omogućiti strancima koji su najmanje šest meseci imali bruto platu veću od 3.500 evra, dobijanje naše radne vize na godinu dana


U Beogradu ih je trenutno najmanje 103. Tako kaže "nomad lista", najveća zajednica "putujućih" radnika.

Neko je u srpskoj prestonici tek koji dan, a pojedini već mesecima odavde završavaju posao. Poznati su kao digitalni nomadi, ne drži ih mesto, pa žive i rade samo tamo gde im je baš potaman. Kancelariju bilo gde na zemaljskoj kugli mogu da imaju oni koji rade za sebe, ali i koje poslodavac ne mora da drži "na oku". Srbija, izmenama dva zakona, o strancima i njihovom zapošljavanju, namerava da postane privlačnija za ovu populaciju.

U Ministarstvu za rad i zapošljavanje najavljuju da će predložiti promene kako bi se omogućilo strancima koji su najmanje šest meseci imali bruto platu veću od 3.500 evra, dobijanje naše radne vize na godinu dana.

- Stranaca koji ovde žive, a rade na daljinu za strane kompanije, ima i sada u Srbiji, ali su za sistem nevidljivi - objašnjava državna sekretarka Bojana Stanić. - Procena je da se u ovom trenutku na Baliju nalazi 50.000 digitalnih nomada. Ako oni potroše mesečno 1.300 evra tamo, država i ostrvo mesečno inkasiraju 65 miliona evra. Prilika je da Srbija privuče digitalne nomade, jer imamo sve potencijale, možemo da izvršimo promociju naše države i da omogućimo tim ljudima da ovde rade. Mi bismo verovatno bili prva zemlja u Evropi koja bi projekat viza za digitalne nomade realizovala do kraja.

Ali, koliko je nomada toliko je i ćudi. Na osnovu čega se bira mesto sa kog će raditi zavisi od čitavog niza, mahom krajnje subjektivnih, parametara. Većina voli ujednačenu, prijatnu klimu, pa ne čudi što je Bali omiljen. Beograd vole u proleće i leto. Glavna prednost naše prestonice su pristupačne cene, a mesečni troškovi su procenjeni na 1.436 dolara. Solidna je brzina interneta, zadovoljni su noćnim životom, bezbednošću. U Inicijativi "Digitalna Srbija", koja je radila i istraživanje na ovu temu, objašnjavaju da je pitanje viza prepoznato kao značajno.

- U saradnji sa UNDP smo objavili istraživanje "Skener digitalnih nomada", u kom su vize za ovu grupu digitalnih radnika prepoznate kao izuzetno važna komponenta za privlačenje nomada, ali ne i jedina - objašnjava Nebojša Đurđević, direktor "Digitalne Srbije". - Pored jasne regulative, koja bi bila jednostavna za sprovođenje iz ugla korisnika, prostor za privlačenje digitalnih nomada nalazi se i u ulaganju napora u uključivanje nomada u lokalnu IT zajednicu, ali i u promociji i menjanju percepcije o Srbiji.

Kako još niko iz stručne javnosti, kaže Stanić, nije imao uvid u najavljene izmene zakona, u ovom trenutku nije precizirano koje promene možemo da očekujemo.

- Iz medija smo saznali da će se deo izmena odnositi na vizu, ali ćemo tek moći da procenimo u kojoj meri će ova novina stimulativno delovati na povećanje broja nomada koji se odlučuju za našu zemlju, kao i na njihov duži ostanak u Srbiji. Važno je da regulativa uzme u obzir sve pojedinosti i specifičnosti života i rada digitalnih nomada.

Digitalni nomadi u mestu u kome žive troše deo svog novca, ali stručna javnost prepoznaje druge prednosti njihovog dolaska. To je pre svega uspostavljanje veza i deljenje znanja. Neki od tih ljudi rade na tehnologijama koje još nisu stigle u Srbiju. UNDP, s druge strane, u privlačenju njih vidi deo odgovora i kako raditi na povratku naših mladih.

- Time što mnogo putuju i rade na različitim vrstama projekata, oni skupljaju raznovrsna znanja i iskustva - ističe Nebojša Đurđević, iz "Digitalne Srbije". - Kako je naš digitalni eko-sistem, iako obećavajući, još uvek u fazi razvoja, talenti, znanja i iskustva koja oni donose značajno obogaćuju domaću scenu i poslovnu zajednicu.

Zajednica digitalnih nomada u martu je našu prestonicu smestila na solidnu sedmu poziciju najboljih mesta za boravak u Evropi. Zaradili smo 4,42 od mogućih pet bodova. Među oblastima koje nisu baš zadovoljile ukus ovih putnika je - kvalitet vazduha. Rang se tokom godine menja, a u jesen i zimu Beograd "pada" na lestvici, jer ga većina doživljava hladnim.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Bulatović, 12.10.2020.
Naslov: Redakcija