Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Potraživanja do 2.000 dinara, a u kojima poslednjih šest meseci nije preduzeta nijedna radnja izvršenja, biće automatski obustavljena


Ministarka pravde Nela Kuburović potpisala je u Vrnjačkoj Banji, u okviru tradicionalnog Savetovanja sudova, sa vršiocem funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomirom Milojevićem Uputstvo za primenu izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju, čija primena počinje 1. januara 2020. godine.

Ministarka Kuburović istakla je da je to vrlo značajan dokument koji će doprineti još većoj efikasnosti rada sudova i celog pravosuđa.

Kuburović je podsetila da je od početka primene Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje, 113/2017 - autentično tumačenje i 54/2019) 2016. godine rešeno milion i po starih izvršnih predmeta, kao i da veruje da će nove izmene tog zakona doprineti rešavanju starih, bagatelnih predmeta.

"Cilj nam je da stare, bagatelne predmete rešimo na odgovarajući način. To znači da će potraživanja do 2.000 dinara, a u kojima poslednjih šest meseci nije preduzeta nijedna radnja izvršenja, biti automatski obustavljena. Cilj nam je jednoobrazno postupanje i nadam se da ćemo kroz ovo Uputstvo uspeti to da rešimo", istakla je Kuburović.

Ministarka pravde je izrazila uverenje da će od 1. januara sve biti spremno za početak primene izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju i da će 2020. godina biti ključna za rešavanje problema predmeta starijih od 10 godina.

Ona je istakla i da su najznačajnije izmene uvođenje elektronske oglasne table, čime će biti rešeno pitanje dostave, a što će zaživeti do kraja godine, kao i da će javni izvršitelji od sledeće godine putem elektronske aukcije sprovoditi prodaju u okviru izvršnog postupka pokretnih i nepokretnih stvari.

 "Na taj način ćemo otkloniti sve nedostatke i moguće zloupotrebe u postupku izvršenja i verujem da je to nešto na šta ćemo biti veoma ponosni", naglasila je Kuburović.

Ministarka pravde se zahvalila EU i USAID na pomoći u izradi Uputstva i izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Ona je naglasila da Ministarstvo pravde kontinuirano radi na poboljšanju efikasnosti pravosuđa, da je povećan broj zaposlenih u pravosuđu, kao i da je pravosuđe dobilo nove saradnike u sudovima i tužilaštvima.

Kuburović je rekla i da će samo ove godine plate zaposlenima u pravosuđu biti dva puta povećane, a da će kruna biti otvaranje nove Palate pravde, gde se očekuje da pravosudni organi budu na svojoj staroj adresi od 1. novembra.

Predsednik VKS Dragomir Milojević istakao je da je potpisivanje Uputstva primer dobre multidisplicplinarne saradnje te institucije i Ministarstva pravde u cilju povećanja efikasnosti rada sudova i približavanja pravde građanima.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Matea Norčič Štamcar istakla je da je EU do sada u poboljšanje efikasnosti pravosuđa uložila 22 miliona evra, od čega 11 miliona evra u savremen i centralizovan sistem upravljanja predmetima.

Ona je dodala da je Srbija na evropskom putu i da joj Delegacija EU stoji na raspolaganju za svu potrebnu pomoć u procesu evrointegracija.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 10.10.2019.
Naslov: Redakcija