Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O KONTROLI DRŽAVNE POMOĆI: Uvodi se registar državne pomoći i de minimis pomoći najkasnije u roku od godinu dana od početka primene Zakona


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o kontroli državne pomoći ("Sl. glasnik RS", br. 73/2019 - dalje: Zakon) kojim se jača transparentnost dodele pomoći i omogućava efikasnija kontrola.

Usvajanjem Zakona ispunjava se i jedno od merila pregovaračkog Poglavlja 8 koje se odnosi na politiku konkurencije, što povlači dobijanje pozitivne ocene Evropske komisije u godišnjem izveštaju.

Takođe, obezbeđuje se operativna nezavisnost Komisije za kontrolu državne pomoći.

Sada su jasno istaknuti i pobrojani instrumenti dodele državne pomoći, a pored subvencija i povoljnih kredita, instrumenti mogu biti i prodaja ili korišćenje imovine u javnoj svojini sa umanjenom naknadom ili bez naknade, otpis dela duga ili celog duga i drugo.

Navedene su i situacije koje ne predstavljaju državnu pomoć.

Uvodi se registar državne pomoći i de minimis pomoći najkasnije u roku od godinu dana od početka primene Zakona.

Propisana je jasna zastarelost povraćaja državne pomoći, i to tek po isteku perioda od 10 godina počev od dana dodele državne pomoći.

Komisija za kontrolu državne pomoći steći će status pravnog lica, raspolagati sopstvenim budžetom i za svoj rad odgovarati Narodnoj skupštini.

Komisija će sprovoditi analize dodeljene i instrumenata državne pomoći, a sačinjavaće i godišnji izveštaj o dodeljenoj državnoj pomoći, godišnji izveštaj o popisu šema državne pomoći.

Takođe, moći će da zabrani dodelu državne pomoći ukoliko oceni da je neusklađena, ali će moći i da naloži povraćaj već dodeljenih sredstava.

Komisija će moći da kazni korisnika državne pomoći ako ne bude postupao po njihovom nalogu.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.10.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija