Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U SEPTEMBRU 2018. GODINE: Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju septembra iznosile 11.172,5 miliona evra, što je za 153,2 miliona evra manje nego na kraju avgusta


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju septembra iznosile 11.172,5 miliona evra, što je za 153,2 miliona evra manje nego na kraju avgusta. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 191 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su 9.319 miliona evra, što je za 144 miliona evra manje nego na kraju avgusta.

Smanjenje deviznih rezervi u septembru u celosti je rezultat nastojanja države da u ambijentu ostvarenih dobrih fiskalnih rezultata nastavi proces smanjivanja svojih deviznih obaveza (neto 193,7 miliona evra) po osnovu kredita i hartija od vrednosti, što doprinosi daljem smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture.

Na povećanje deviznih rezervi delovali su neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 69,5 miliona evra), a zabeležen je i pozitivan uticaj tržišnih faktora (neto 8,7 miliona evra). Navedeni prilivi bili su više nego dvostruko veći od realizovanih odliva iz devizne obavezne rezerve po osnovu uobičajene aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno neto 37,7 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 488,8 miliona evra i bio je za 5,5 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5.147,2 miliona evra.

U septembru je dinar nominalno oslabio prema evru za 0,1%, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra i prodajom 15 miliona kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 14.10.2014.
Naslov: Redakcija