Zastava Bosne i Hercegovine

PLAĆANJE PLATNIM KARTICAMA "POŠTANSKE ŠTEDIONICE" NA PORTALU eUPRAVA: Potpisan Sporazum o zajedničkom omogućavanju plaćanja elektronskih usluga DinaCard, Visa i Mastercard karticama na portalu eUprava i Sporazum o zajedničkom prihvatanju platnih kartica - DinaCard, Visa i Mastercard na POS terminalima na šalterima organa državne uprave i organa jedinica lokalne samouprave


Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije, Mihailo Jovanović i predsednik Izvršnog odbora banke "Poštanska štedionica", Bojan Kekić, potpisali su Sporazum o zajedničkom omogućavanju plaćanja elektronskih usluga DinaCard, Visa i Mastercard karticama na portalu eUprava.

Takođe, Jovanović i Kekić su potpisali i Sporazum o zajedničkom prihvatanju platnih kartica - DinaCard, Visa i Mastercard na POS terminalima na šalterima organa državne uprave i organa jedinica lokalne samouprave.

Ovim činom "Poštanska štedionica" postaje još jedna banka partner Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu koja će nakon potpisivanja ova dva sporazuma omogućiti plaćanje platnim karticama na portalu eUprava i posredstvom POS terminala na šalterima organa javne uprave.

Naime, na osnovu ovogodišnjeg poziva Kancelarije bankama, platnim institucijama i institucijama elektronskog novca koje posluju na teritoriji Srbije da, ukoliko već nisu, realizuju različite vidove elektronskih plaćanja, javila se banka "Poštanska štedionica".

Jovanović je tim povodom istakao da će u narednom periodu građanima biti omogućeno da koriste usluge Banke Poštanske štedionice prilikom plaćanja administrativnih taksi na Portalu eUprava.

Takođe, kako je naveo, u cilju što bržeg širenja mreže POS terminala na šalterima javne uprave, Banka će se uključiti kao partner Kancelarije za IT i eUpravu sa ciljem da svi šalteri gradskih i opštinskih uprava u Srbiji u periodu od šest meseci omoguće plaćanje administrativnih taksi platnim karticama.

"Na ovaj način, plaćanjem putem interneta ili na POS terminalima povećava se efikasnost u pružanju usluga građanima, štedi se vreme čekanja u redovima i eliminiše se odlazak građana do pošte ili banke i ponovni dolazak na šaltere državne uprave ili lokalne samouprave" , objasnio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, na ovaj način se građanima omogućava lakše i brže obavljanje usluga javne uprave.

On je naglasio da je poziv bankama da se kao partneri uključe u omogućavanje različitih vidova elektronskih plaćanja stalno otvoren, sve u cilju potpune transparentnosti, konkurentnosti, praćenja novih trendova u elektronskom poslovanju i omogućavanja građanima i privredi pristup savremenim uslugama elektronske uprave.

Kekić je istakao da potpisivanjem sporazuma ova banka, kao finansijska institucija u vlasništvu Vlade i sa jasno određenim državnim interesima, daje doprinos merama pospešivanja bezgotovinskog plaćanja platnim karticama na internetu i na POS terminalima, za potrebe budžetskih korisnika.

On je ponovio da ovim sporazumima, banka i Kancelarija omogućavaju građanima da na brži i jednostavniji način izvrše plaćanja za usluge koje zahtevaju od nadležnih organa ili su u obavezi da ih izvrše.

"Ovo je i prilika da se dodatno uveća mreža za korišćenje nacionalne Dina kartice, čiji je banka "Poštanska štedionica", sa približno 1,6 miliona izdatih kartica, najveći izdavalac" , rekao je Kekić.

Prema njegovoj oceni, širenje mreže preko portala eUprave i POS terminala kod budžetskih korisnika znatno će doprineti aktivnostima koje preduzima Narodna banka Srbije u promociji domaće platne kartice.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 14.10.2018.
Naslov: Redakcija