Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANO TREĆE NACIONALNO SASLUŠANJE STRATEGIJE EU ZA DUNAVSKI REGION (DUNAVSKA STRATEGIJA) U DOMU NARODNE SKUPŠTINE: U junu 2018. godine započeta revizija Dunavske strategije


Pomoćnik ministra za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, Mihajlo Dašić, izjavio je da je reka Dunav važan resurs za Srbiju i druge podunavske zemlje i predstavlja širi okvir za regionalnu saradnju.

Dašić je na trećem nacionalnom slušanju Strategije EU za Dunavski region (Dunavska strategija) u Domu Narodne skupštine istakao da je cilj tog dokumenta jačanje regionalne saradnje, razvoj demokratskih institucija, zaštita životne sredine i ekonomski napredak podunavskih zemalja.

On je ukazao na to da Dunav prevazilazi državne granice i povezuje niz država koje imaju zajednički interes da sačuvaju i ojačaju čitav tok te reke, i dodao da će sprovođenje Dunavske strategije kroz razvoj saobraćaja, obrazovanja i energetike i jačanje konkurentnosti uticati na bolji život građana podunavskih zemalja.

Pomoćnik ministra je podsetio na to da je Dunavska strategija jedna od četiri makroregionalne strategije Evropske unije uz Baltičku, Jadransko-jonsku i Alpsku strategiju.

Koordinator prioritetne oblasti 10 Dunavske strategije Klaudija Singer rekla je da je taj dokument osmišljen sa ciljem da se ojača regionalna saradnja i pruži zamah održivom razvoju.

Srbija ima važnu ulogu kao kapija između Istočne i Zapadne Evrope, ali da bi se iskoristili puni potencijali neophodna je dobra saradnja između svih partnera, da postoje adekvatne procedure donošenja odluka, kao i dovoljno finansijskih sredstava, objasnila je Singer.

Ona je naglasila da su preduslov za dobru saradnju i kreiranje "dobrih politika" sposobne državne institucije, kompetentni i informisani akteri i poverenje među partnerima.

Podržavamo i ohrabrujemo i one koji promovišu projekte i one koji daju sredstva da imaju bolju saradnju i da kombinuju različite izvore finansiranja, dodala je Singer.

U junu ove godine započeta je revizija Dunavske strategije, podsetila je ona i uputila poziv predstavnicima Srbije da učestvuju u tom procesu.

Potpredsednica Dunavskog građanskog foruma, Danijela Stojković Jovanović, istakla je da Dunavska strategija pokriva sve segmente života, i da taj dokument može da postane alat za jačanje demokratije i pospešivanje transparentnosti u radu institucija i bolje komunikacije između podunavskih država.

Evropska komisija usvojila je aktuelnu strategiju za Dunavski region, uz Akcioni plan, 2010. godine, a u njenoj izradi je učestvovalo 14 podunavskih zemalja, među kojima je i Srbija.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 14.10.2018.
Naslov: Redakcija