Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REFORMA OBRAZOVANJA: Skoro sve visoke škole strukovnih studija će biti grupisane u akademije, a očekuje se da će najveći deo posla biti završen do sledećeg upisnog roka


Prof. dr Branislav Jeremić objašnjava kako će da bude reformisano trogodišnje, strukovno obrazovanje. Ustanove iz Zvečana i Leposavića postaju deo Univerziteta.

Skoro sve visoke škole strukovnih studija će biti grupisane u akademije, a očekuje se da će najveći deo posla biti završen do sledećeg upisnog roka. Ovo je za "Novosti" najavio prof. dr Branislav Jeremić, potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i predsednik Saveta za reformu visokih strukovnih škola.

Naš sagovornik navodi da su kriterijumi grupisanja usvojeni na sednici Saveta za reformu visokih strukovnih škola, a među njima su teritorijalna pripadnost, kompatibilnost programa...

"Ne mogu se spojiti, na primer, škole iz Bujanovca i Subotice ili tehnička i medicinska škola, pa makar bile u istom gradu", pojašnjava profesor Jeremić.

Kada je reč o konkretnim primerima, on navodi da će visoke škole sa teritorije Kosova i Metohije koje privremeno rade u Leposaviću i Zvečanu biti integrisane sa fakultetima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

"Za sada se radi na postavljanju strukturnih elemenata za proces integracije visokih škola u Srbiji" , kaže naš sagovornik. "Dobro je što već postoji iskustvo iz procesa integracije Beogradske poslovne škole i Visoke poslovne škole strukovnih studija u Blacu. To je pilot-projekat ministarstva, a iskustva iz njega će znatno skratiti vreme formiranja akademija strukovnih studija."

Takođe, ranije je najavljivano da će svakako biti spojene Medicinska škola u Ćupriji i Medicinska škola u Beogradu. A gde će biti sedište i kako će sve to tehnički izgledati, prof. Jeremić pojašnjava:

"Sedište akademije će biti na adresi visoke škole koja je uspešnija po svim faktorima - broju studenata, prihodima, kvalitetu nastavnog osoblja, studijskim programima.".

Isturena odeljenja neće postojati, već će akademiju činiti ravnopravni odseci, umesto visokih škola koje ulaze u sastav akademije.

Što se tiče najava da će neke visoke škole biti integrisane sa fakultetima, naš sagovornik kaže da će to biti mali broj:

"Razlog je, sa jedne strane, nepostojanje škole sa sličnim akreditovanim studijskim programima u okruženju gde se škola nalazi, a sa druge, potpuna kompatibilnost sa studijskim programom fakulteta iz neposredne blizine kao i dosadašnje zajedničko korišćenje raspoloživih resursa visoke škole i fakulteta poput laboratorija, nastavničkog kadra...".

Profesor Jeremić se nada da će sve biti završeno do sledećeg upisnog roka, ali dodaje da u ovakvoj vrsti posla uvek treba očekivati nepredviđene prepreke administrativne prirode kao i teško prihvatanje promena zaposlenih zbog straha od novog što dolazi, ali i zbog inercije da se zadrže lične privilegije koje proističu iz stare organizacije.

Reorganizacija škola, izaziva i strah kod nastavnog kadra da će ostati bez posla. Ima li razloga za strepnju i da li će biti viškova?

"Nastavu će izvoditi samo kompetentan nastavni kadar, koji uz to ispunjava i uslov standarda za opterećenje brojem časova, što je i jedna od prednosti formiranja akademija", pojašnjava Jeremić. "Postoji manjak kadra za izvođenje nastave iz stručnih predmeta. Sa druge strane, nedovoljan je broj profesora koji imaju radno iskustvo iz oblasti iz koje drže nastavu i koji su uspostavili saradnju sa privredom. Inače, praksa je na gotovo svim našim visokoškolskim ustanovama slaba tačka."

Izvor: Vebsajt Novosti, 14.10.2018.
Naslov: Redakcija