Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN SASTANAK SA IZVRŠNIM DIREKTOROM MEĐUNARODNOG MONETARNOG FONDA: Sumirani rezultati koji su ostvareni u prethodnom periodu, analizirana aktuelna makroekonomska kretanja u Srbiji, kao i sprovođenje novog ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike


Delegacija Srbije, koju predvodi guverner Narodne banke Srbije gospođa, Jorgovanka Tabaković, sastala se u Indoneziji s gospodinom Tao Žangom, izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda.

Tokom sastanka, koji je održan u okviru Godišnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, sumirani su rezultati koji su ostvareni u prethodnom periodu, analizirana su aktuelna makroekonomska kretanja u Srbiji, kao i sprovođenje novog ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike.

Delegacija Republike Srbije istakla je da je prethodni period obeležen rezultatima na planu jačanja makroekonomske stabilnosti i izgleda domaće privrede, u uslovima sprovođenja strukturnih reformi, kao i pune koordinacije monetarne i fiskalne politike. O tome svedoči i rast bruto domaćeg proizvoda od 4,9% međugodišnje u prvoj polovini godine, koji je podržan snažnim rastom i privatnih i državnih investicija. Povoljni izgledi domaće privrede rezultiraju i visokom zainteresovanošću investitora za dugoročna ulaganja u Srbiju, čime se potvrđuju postignuti rezultati na unapređenju domaćeg poslovnog ambijenta, kao i napredak na svetskim listama konkurentnosti. Inflacija je očuvana na niskom nivou, premija rizika Srbije je na najnižim nivoima, a povoljan je i kreditni rejting zemlje. Diskutovalo se detaljno i o rezultatima na planu fiskalne stabilizacije, koji su omogućili da pad javnog duga bude znatno brži od očekivanog. Zaključeno je da sve zajedno predstavlja najbolju garanciju da će se rast zaposlenosti i standarda naših građana nastaviti i u narednom periodu. U oblasti reformi finansijskog sektora, ističe se pad učešća problematičnih kredita u ukupnim kreditima na 6,5%, čime je nivo tih kredita smanjen za preko dve trećine u odnosu na period kada je Strategija počela da se primenjuje.

Gospodin Tao Žang, izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda, pohvalio je rezultate koje je Republika Srbije ostvarila i dodao da je namera ove finansijske institucije da nastavi s punom podrškom ključnim reformama u Srbiji. Gospodin Žang je ocenio i da je Srbija na pravi način iskoristila rast zone evra za širenje svojih trgovinskih odnosa, kao i da je istovremeno postigla i održala fiskalnu stabilnost i obezbedila kvalitetnu podršku privrednom rastu.

Na kraju, učesnici sastanka saglasili su se da je politička stabilnost u Srbiji bila važan stub ukupne makroekonomske i finansijske stabilnosti zemlje, i stvaranja osnova njenog održivog rasta.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 14.10.2014.
Naslov: Redakcija