Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O PLATAMA U JAVNOM SEKTORU: JAVNA RASPRAVA O OVOM PROPISU POčEćE U DRUGOJ POLOVINI OKTOBRA 2015. GODINE


Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički, očekuje da će se od ponedeljka, 19. oktobra 2015. godine, u javnoj raspravi naći Nacrt zakona o platama u javnom sektoru, koji će postepeno urediti plate za oko 500.000 zaposlenih.

"Zakon je najava postepenog uvođenja sistema koji je presložen da se uradi odjednom za 500.000 ljudi, ali već sprovođenjem tog prvog popisa, postići ćemo najvažniji element reforme plata - sistem svih zarada postaće transparetan i vidljiv", navela je Udovički.

Udovički je istakla da se ne može da se dođe do pravednosti "ako se nešto od nekoga krije, ako se nešto zabašuruje", kao i da će na kraju procesa sve biti jasno i uporedivo.

Da bi ovaj propis zaživeo, objasnila je ministarka, potrebno je da se izmeni niz zakona i podzakonskih akata, a odmah će se krenuti i u izradu Zakona o platama u javnim službama.

Govoreći o racionalizaciji javne uprave, Udovički je ponovila da je broj zaposlenih za godinu ipo dana smanjen za 17.000, te da će na kraju procesa biti na nivou iz 2000-tih.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 14.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija