Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O KLIMATSKIM PROMENAMA: Uspostavljanje sistema za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte


Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović predsedavala je drugoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene, na kojoj su predstavljeni najvažniji rezultati u odnosu na prethodno zasedanje, kao i planovi za naredni period.

Vujović je istakla da je jedan od najvećih uspeha Srbije u kontekstu međunarodnih obaveza usvajanje i dostavljanje revidiranog Nacionalno utvrđenog doprinosa Sekretarijatu Okvirne konvencije UN o promeni klime.

Zajedničkim radom postigli smo konsenzus po pitanju našeg cilja smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, koji je za više od tri puta ambiciozniji od cilja koji smo prethodno postavili, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, Ministarstvo će nastaviti da ulaže napore kako bismo uspostavili sistem za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove u skladu sa Zakonom o klimatskim promenama ("Sl. glasnik RS", br. 26/2021), donetim prošle godine, koji će imati pozitivne efekte po građane i privredu.

U svetlu klimatskih izazova, kako je naglasila, apsolutni prioritet u narednom periodu jeste strateško planiranje na nacionalnom i lokalnom nivou.

Ministarka je navela da je plan da se u narednom periodu Vladi dostavi ključni strateški dokument za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte na nacionalnom nivou, a to je predlog Strategije niskougljeničnog razvoja sa Akcionim planom.

Ona je napomenula da će usvajanje strategije obezbediti osnov za investicije, nova radna mesta i inovacije na nivou cele privrede.

Prema njenim rečima, Ministarstvo učestvuje i u radu na budućem Integrisanom planu za energetiku i klimu koji izrađuje Ministarstvo rudarstva i energetike, što je još jedan ključni dokument za planiranje niskougljeničnog razvoja Srbije.

U narednom periodu, kako je dodala, nastavljamo i sa izradom Programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, koji će predstavljati osnov za planiranje i razvoj ove važne oblasti.

Vujović je najavila da će uskoro biti organizovan i drugi po redu dijalog o klimatskim promenama u saradnji sa Programom UN za razvoj, kao priprema za međunarodnu konferenciju o klimatskim promenama u Šarm el Šeiku.

Konferencija će biti održana u novembru 2022. godine, kada će Republika Srbija predstaviti dosadašnje rezultate iz ove oblasti.

Izvor: Vebsajt Vlade, 12.09.2022.
Naslov: Redakcija