Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ČEKU: Postupak trgovca koji ne prihvata čekove određene banke može navesti na zaključak da oni na taj način vrše prikriveno kvalifikovanje boniteta banaka bez ovlašćenja i jasnih i transparentnih kriterijuma


Većina trgovinskih lanaca u Srbiji i dalje omogućava plaćanje na "poček" samo čekovima određenih banaka, iako iz Narodne banke Srbije već godinama upozoravaju da je ta praksa sporna sa stanovišta finansijske stabilnosti i diskriminiše.

Ovo sredstvo plaćanja primaju svi, ali da li će naplata biti izvršena odmah ili dozvoljena kupovina na odloženo, zavisi od nejasnih kriterijuma trgovaca. Većina ima istaknute spiskove "podobnih" banaka u prodajnim objektima. Potrošači koji ne vode računa o tome, mogu da završe sa velikim neplaniranim troškom, što je nedavno doživeo čitalac "Novosti" iz Novog Sada, Vuk Stanković, u jednom poznatom trgovinskom lancu.

- Kada sam došao na kasu sa punim kolicima u vrednosti robe od oko 10.000 dinara saznao sam da čekovima moje banke ne mogu da kupujem na odloženo - kaže Stanković. - Šta sam mogao, popunio sam čekove koje su pustili odmah, što je isto kao da sam platio kešom.

Jovana Maksimović iz Beograda požalila se da je bila neprijatno iznenađena kada je u prodavnici jednog hipermarketa saznala da više ne može da pazari na poček, jer je njena banka promenila vlasnika, te je ona automatski postala klijent druge banke.

Ček je prema zakonskim propisima sredstvo plaćanja kod kojeg je dospelost po viđenju, međutim, kod nas se koristi kao instrument za odloženo plaćanje na rate. U NBS-u ističu da sve poslovne banke u Srbiji imaju važeće dozvole za rad i pod stalnim su nadzorom centralne banke, što znači da moraju biti jednako tretirane. Postupak trgovca koji ne prihvata čekove određene banke, kako navode, može navesti na zaključak da oni na taj način vrše prikriveno kvalifikovanje boniteta banaka bez ovlašćenja i jasnih i transparentnih kriterijuma.

- Navedena praksa je sporna, pre svega sa stanovišta finansijske stabilnosti, budući da kod potrošača može da izazove pogrešnu percepciju da su samo banke čije čekove trgovci prihvataju na odloženo plaćanje, dovoljno finansijski jake i stabilne - objašnjavaju u NBS. - Pored te diskriminacije, moglo bi se protumačiti da ovakvim postupanjem pojedini trgovci narušavaju reputaciju tih banaka, koje imaju dozvolu i uredno posluju u Srbiji, što za te trgovce predstavlja dodatni pravni rizik.

U prvih šest meseci ove godine građani su ispisali 3,26 miliona čekova u vrednosti od 15,1 milijarde dinara. U Narodnoj banci Srbije ističu da plaćanje na rate "dinakard" platnom karticom ima sve prednosti plaćanja čekovima, ali je brže i jednostavnije:

Korisnicima ove kartice u pojedinim bankama omogućene su posebne pogodnosti, a pored ostalog, to je plaćanje na odloženo bez naknada i bez kamate.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. B. Talijan, 12.09.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija