Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Pravo da učestvuju u elektronskom nadmetanju imaju sva zainteresovana pravna i fizička lica uz kvalifikovani elektronski potpis koji je izdat od strane ovlašćenog sertifikovanog tela u skladu sa propisima. Godišnja naknada za korišćenje aplikacije (članarina) iznosi 2.000 dinara i za taj iznos zainteresovani mogu godinu dana da učestvuju na svim elektronskim javnim nadmetanjima


Prva elektronska javna prodaja, putem platforme "e-Aukcija" trebalo bi da se održi 18. septembra od 9 do 13 sati i odnosi se na prodaju drvene "boks" palete, procenjene vrednosti od 1.440.000 dinara.

Već od ponedeljka 21. septembra u ponudi će se naći niz pokretnih stvari radi naplate dugova u izvršnom postupku, a tu su šivaća mašina, procenjena na 60.000 dinara, muzička linija procenjena na 18.000 dinara, televizori, stolica za masažu, veš mašina, ventilator i druge stvari.

Prodaja prvih nepokretnosti krenuće 25. septembra e-aukcijom poslovne zgrade u selu, površine 3 ara i 38 kvadratnih metara, na katastarskoj opštini Petrovac.

Početna cena ove zgrade je 3.185.294 dinara, a procenjena je na 4.550.420 dinara. Licitacioni korak iznosiće 159.264 dinara, navodi se na sajtu e-aukcija.

Potom će krajem meseca uslediti i prodaje drugih nepokretnosti poput stambenih zgrada, poljoprivrednih zemljišta, hladnjače, stanova...

Od 15. avgusta, kada je počela sa radom platforma "e-Aukcija", na platformi je objavljeno više desetina ponuda za javnu prodaju u izvršnom postupku.

Na sajtu e-aukcije objavljeni su detalji i svih drugih pokretnih i nepokretnih stvari koje su ponuđene na prodaju u izvršnom postupku.

Početne cene poljoprivrednih zemljištima variraju od milion do više od 30 miliona dinara.

Platformi "e-Aukcija", zainteresovani mogu da pristupe na adresi eaukcija.sud.rs.

Ona je uvedena Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 54/2019), a od 1. septembra ona je, kako je ranije najavljeno, jedini način javne prodaje u izvršnom postupku.

Pravo da učestvuju u elektronskom nadmetanju imaju sva zainteresovana pravna i fizička lica uz kvalifikovani elektronski potpis koji je izdat od strane ovlašćenog sertifikovanog tela u skladu sa propisima.

Svi ponudioci su anonimni, pa tako ni oni, ni javni izvršitelji neće znati ko se krije iza identifikacionog broja, koji im sistem dodeljuje ukoliko se odluče da učestvuju u javnom nadmetanju.

Godišnja naknada za korišćenje aplikacije (članarina) iznosi 2.000 dinara i za taj iznos zainteresovani mogu godinu dana da učestvuju na svim elektronskim javnim nadmetanjima.

Ministarstvo pravde je ranije ukazalo da je za one, koji nisu registrovani korisnici, sistem dostupan sa svim relevantnim podacima - radi potpune transparentnosti.

Cilj automatizacije postupka javnog nadmetanja je jačanje pravne sigurnosti kroz transparentniji postupak, postizanje efikasnosti, kao i eliminisanje svih do sada uočenih problema u javnim prodajama u smislu sprečavanja zloupotreba.

To za krajnji rezultat treba da ima jačanje poverenja opšte javnosti u javne izvršitelje kao nosioce javnih ovlašćenja, napominje Ministarstvo pravde.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.09.2020.
Naslov: Redakcija