Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OD 18. SEPTEMBRA 2020. GODINE UVODI SE NADZOR ZA SVE GRAĐANE KOJI SE VRAĆAJU U SRBIJU: Nije reč o karantinu ili samoizolaciji, već o nadzoru, kako bi se sprečio rizik prenošenja koronavirusa


Od petka, 18. septembra, u 18 časova, uvodi se nadzor za sve građane Srbije koji se vraćaju u zemlju, saopštila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je nakon sednice Kriznog štaba, uputila apel građanima da se do petka vrate u Srbiju jer će nakon toga početi sprovođenje ove mere.

Ona je objasnila da nije reč o karantinu ili samoizolaciji, već o nadzoru, kako bi se sprečio rizik prenošenja koronavirusa, i najavila da će način sprovođenja nadzora biti definisan i objavljen u narednim danima.

Zamenica direktora "Batuta" je ukazala na to da su preporuke svetskih zdravstvenih institucija da nadzor traje do 10 dana, uz napomenu da će on podrazumevati određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, s ciljem da se potencijalni unos virusa u našu zemlju stavi pod kontrolu.

Prema njenim rečima, Krizni štab je doneo tu odluku zbog povećanja broja zaraženih u regionu, ali i u svim evropskim zemljama, od kraja avgusta.

Ona je rekla da je Crna Gora treća po učestalosti oboljevanja u Evropi i da, kao takva, predstavlja rizik, i napomenula da se broj zaraženih povećava i u našoj zemlji, s obzirom na to da veliki broj građana Srbije boravi u toj zemlji.

Kisić Tepavčević je navela podatak da se na visokom mestu nalaze i Hrvatska i Bosna i Hercegovina, u kojima, takođe, boravi veliki broj naših građana.

Primećen je blagi skok broja zaraženih u odnosu na prethodne nedelje, što je bio signal da Krizni štab mora da preuzme dalje odluke kako se situacija ne bi pogoršala.

Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji je povoljna, ali povratak građana iz pomenutih zemalja predstavlja opasnost za širenje zaraze.

Kisić Tepavčević je podsetila na to da je još ranije izrečena kao važna preporuka da sva deca posle povratka iz inostranstva, a koja idu u kolektive, budu u kućnoj izolaciji u periodu od 10 dana, i dodala da će ta mera biti proširena i na sve druge koji se vraćaju u zemlju.

Izvor: Vebsajt Vlade, 14.09.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija