Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Neophodno pojačati kontrole neregistrovanih privrednih subjekata, te uspostaviti kvalitetniju saradnju između inspekcijskih organa, tužilaštava i sudova


Inspekcije bi trebalo da povećaju broj kontrola nad neregistrovanim privrednim subjektima i da se više bave sivom ekonomijom, izjavio je sekretar za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović

Malinović je uoči susreta privrednika sa inspektorima rekao da bi trebalo da se uspostavi i kvalitetnija saradnja između inspekcijskih organa i tužilaštva i sudova.

Navodeći da sada ima nešto više od 300 prijava protiv neregistrovanih subjekata i da bi to trebalo povećati na više od 10.000 ili 20.000, Malinović je rekao da bi sa druge strane trebalo smanjiti broj kontrola nad legalnim subjektima.

On je precizirao da je izvršeno oko 170.000 kontrola od strane svih inspekcijskih organa nad legalnim subjektima, dodajući da bi to trebalo smanjiti na 100.000 kako bi se privreda rasteretila.

"Više od šest kontrola godišnje ima prosečan privredni subjekat i za njih troši više od dve radne nedelje na saradnji sa inspekcijskim organima", rekao je Malinović.

Posle donošenja novog Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015) broj zaposlenih "na crno" se smanjio, rekao je Malinović i dodao da su obim poreza i doprinosa na zarade glavni razlog zbog čega se radnici ne prijavljuju.

"Ukoliko bismo smanjili poresko opterećenje svakako da bismo motivisali privrednike da prelaze u legalno poslovanje", rekao je on.

PKS, kaže, očekuje da inspekcijski organi deluju preventivno i da budu servis privrede, te da legalnim privrednim subjektima pomognu da obavljaju svoje poslovanje.

Izvor: Vebsajt Blic, 13.09.2017.
Naslov: Redakcija