Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA DONELO JE NOVI PRAVILNIK O PROGRAMU I NAČINU POLAGANJA ISPITA NA KOME SE PROVERAVA STRUČNOST I OSPOSOBLJENOST KANDIDATA KOJI SE PRVI PUT BIRA NA FUNKCIJU ZAMENIKA JAVNOG TUŽIOCA: Pravilnik stupa na snagu 16. septembra 2017. godine, te će se budući izbori vršiti u skladu sa kriterijumima i merilima koje je on propisao. Izmenjena je procedura za rangiranje i predlaganje kandidata za izbor


Državno veće tužilaca donelo je novi Pravilnik o programu i načinu polaganja ispita na kome se proverava stručnost i osposobljenost kandidata koji se prvi put bira na funkciju zamenika javnog tužioca ("Sl. glasnik RS", br. 82/2017), kojim je izmenjena procedura za rangiranje i predlaganje kandidata za izbor, nakon što je Ustavni sud sredinom jula 2017. godine suspendovao primenu Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja za zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira ("Sl. glasnik RS", br. 80/2016), mada još nije doneo konačnu odluku o njegovoj zakonitosti.

Novi Pravilnik stupiće na snagu 16. septembra 2017. godine, tako da će se budući izbori vršiti u skladu sa kriterijumima i merilima koje je on propisao.

U Pravilniku se više ne nalaze osporene odredbe koje se tiču postupka dodatnog rangiranja kandidata koji polažu test i kandidata Pravosudne akademije.

Udruženje tužilaca pozdravlja donošenje revidiranog Pravilnika jer je to u interesu građana i jer se na taj način jačaju kapaciteti tužilaštva koji su dovedeni do krajnjih granica, rekao je Nenad Stefanović iz tog Udruženja.

Stefanović smatra da nisu osnovane kritike pojedinih udruženja kojima se postavlja pitanje zašto DVT nije sačekao konačnu odluku Ustavnog suda o zakonitosti prethodnog Pravilnika.

"Da li je DVT trebalo da čeka odluku Ustavnog suda narednih godina i da ne vrši osnovnu ulogu odnosno da ne sprovodi postupak izbora zamenika javnih tužilaca", naveo je Stefanović i podsetio da su sve odredbe koje se nalaze u Pravilniku "prošle temeljnu javnu raspravu i predstavljaju konsenzus svih strukovnih udruženja".

Prema njegovim rečima, Udruženje tužilaca smatra da su osporene odredbe bile pravične i da su davale jednaku šansu svim kandidatima bez obzira da li se radi o tužilačkim pomoćnicima ili diplomcima Pravosudne akademije.

DVT je samostalan da propisuje postupak izbora i upravo donošenjem Pravilnika on vrši svoja ovlašćenja, ukazao je Stefanović.

Podsetio je da je 2014. godine to potvrđeno odlukom Ustavnog suda kada su odredbe Zakona o Pravosudnoj akademiji ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 32/2014 - odluka US i 106/2015) oglašene neustavnim jer su davale apsolutnu prednost diplomcima te obrazovne ustanove prilikom predlaganja kandidata za izbor javnih tužilaca.

Izvor: Vebsajt RTS, 13.09.2017.
Naslov: Redakcija