Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Više strukovnih udruženja i nevladinih organizacija iz oblasti prava i pravosuđa predlaže izmenu članova Ustava kojima bi se obezbedila veća nezavisnost tužilaštava


Pet organizacija koje se bave pravosuđem predložilo je u zajedničkom dokumentu promene 11 članova Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) kojima bi se obezbedila veća nezavisnost tužilaštava i iz njih definitivno udaljila politika.

Pregovori u okviru poglavlja 23 u procesu pridruživanja EU Srbiju usmeravaju ka definitivnoj reformi sistema koja u krajnjoj liniji zahteva i ustavne promene. Koalicija udruženja - Društvo sudija Srbije, CEPRIS, Yucom, Beogradski centar za ljudska prava i Udruženje tužilaca Srbije - svoj su predlog ustavnih promena počeli upravo od uvođenja nezavisnosti tužilaštva u najznačajniji državni akt.

- Vršenje nadležnosti tužilaštava je apsolutno nemoguće ukoliko bi ono stajalo pod nadzorom izvršne ili neke druge vlasti jer se vršenje funkcije u javnom interesu ne sme mešati sa zaštitom interesa trenutne vlade ili partije - navodi se u predlogu.

U predlogu ustavnih izmena navodi se i na prvi pogled niz "kozmetičkih" promena, ali zapravo one najbolje ilustruju novi pristup tužilaštvima: Republičko bi postalo Vrhovno tužilaštvo, Državno veće Savet tužilaca (DVT), a zamenici tužilaca postali bi i "jezički" javni tužioci - odgovorni u potpunosti za postupanje u predmetu koji im je dodeljen.

Takva decentralizacija donosi i novi izbor tužilaca i konačni kraj pogubne prakse njihovog izbora u Skupštini, ocenjuje struka.

- Izbor javnih tužilaca i glavnih javnih tužilaca treba da bude u nadležnosti tužilačkog saveta kao profesionalnog tela koje nije politizovano. Iz DVT bili bi uklonjeni ministar pravde i predstavnik Odbora za pravosuđe - navodi se u nacrtu izmena.

Udruženi pravnici napominju i da se izmenama zabranjuje reizbor republičkog tužioca, ali i glavnih tužilaca kako bi se sprečilo pravljenje "profesionalnih šefova".

Izvor: Vebsajt Blic, Mihailo Jovićević, Bojana Bogosav, 14.09.2017.
Naslov: Redakcija