Zastava Bosne i Hercegovine

ZAPOČET TVINING PROJEKAT "UNAPREĐENJE ZATVORSKOG SISTEMA U REPUBLICI SRBIJI": Cilj projekta je unapređene kapaciteta i sposobnosti zatvorskog sistema i zatvorskog osoblja, ali i mogućnostima za zapošljavanje osuđenika nakon izdržane kazne


Tvining projekat "Unapređenje zatvorskog sistema u Republici Srbiji" koji ima za cilj jačanje kapaciteta obuke zaposlenih u zatvorima za osposobljavanje i zapošljavanje osuđenika, kao i poboljšanje uslova života i rada u zatvorskom sistemu, zvanično je počeo 14. septembra 2017. godine konferencijom u Palati Srbije.

Projekat će trajati narednih godinu i po dana i vredan je milion evra, a sprovodi se sprovodi uz pomoć Austrije i Nemačke i uz podršku Evropske unije.

Otvarajući skup povodom ovog projekta u Palati Srbija, ministarka pravde Nela Kuburović je ukazala da je reč o projektu koji EU finansira sa 950.000 evra, a Srbija sufinansira sa 50.000 evra.

- Tokom trajanja projekta radiće se na unapređenju kapaciteta Uprave za sprovođenje obuke koja se nalazi u centru u Nišu, a koja će sprovesti obuku zaposlenih u zatvorima i obučavanje budućih trenera, ali i pomoći osuđenicima, pre svega osetljivim grupama - maloletnicima, ženama, starijim osobama, osobama sa invaliditetom - napomenula je Kuburović.

Kako je naglasila njima treba da se kroz odgovarajuću obuku i treninge omogući uspešna resocijalizacija nakon izdržavanja kazne zatvora.

Ističući da Republika Srbija posvećuje punu pažnju unapređenju zatvorskog sistema, Kuburović je podsetila da ovo nije prvi projekat koji se sprovodi, te da se zahvaljujući strateškim dokumentima koje je usvojila Vlada Republike Srbije znatno radi i na unapređenju infrastrukturnih kapaciteta zatvorskog sistema.

- Upravo to je prepoznato u Savetu Evrope zbog čega je Srbija pohvaljena jer je učinila veliki napredak u odnosu na 2010. godinu kada smo se nalazili na poslednjem mestu - navela je Kuburović i zahvalila Nemačkoj i Austriji koje podržavaju ovaj projekta, kao i EU.

Vicekancelar i ministar pravde Austrije Volfagang Brandšteter istakao je važnost ovog projekta jer, kako je naveo, izvršenje zatvorskih sankcija predstavlja izuzetno značajan element vladavine prava, a samim tim i tema od velike važnosti za EU.

Autrijski vicekancelar je ukazao da osuđenici imaju problem da nađu posao nakon odsluženja kazne i da je u tom smislu postpenalni tretman izuzetno bitan.

- Ako toga nema, biće teže i sistemu i zatvorenicima - napomenuo je Brandšteter ukazujući da se na ovaj način smanjuje broj povratnika u izvršenju krivičnih dela.

On je izrazio zadovoljstvo što Austrija šalje doprinos poglavljima koja se tiču, između ostalog, vladavine prava kako bi se što pre uspešno završila u cilju približavanja Srbije EU.

Novi šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je EU najveći donator reformama u Srbiji, napominjući da je EU do sada za oblast pravosuđa donirala preko 30 miliona evra.

Od toga je sedam miliona uloženo u zatvorski sistem, a ovaj projekat je vredan milion evra, precizirao je Fabrici.

- Cilj ovog projekta jeste unapređene kapaciteta i sposobnosti zatvorskog sistema u Srbiji kao i unapređenje nivoa osposobljenosti i zatvorskog osoblja i svih radnika u zatvorskom sistemu ali i mogućnostima za zapošljavanje osuđenika nakon izdržane kazne - naglasio je Fabrici.

On je napomenuo da sav rad na unapređenju zatvorskog sistema predstavlja deo šireg angažmana na Poglavlju 23 koje se tiče pravosuđa i zaključio da je ovaj Tvinig projekat ambiciozan i da je veoma bitno da se ostvari.

Izvor: Vebsajt Blic, B. Bogosav, 14.09.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija