Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Nacrt zakona neprihvatljiv za sindikate, Uniju poslodavaca Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja


Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti nije prihvatljiv za sindikate, Uniju poslodavaca Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Zato je stav Socijalno-ekonomskog saveta (SES), kaže, da se predloženi Nacrt zakona ne prihvati, te da bi ga trebalo pisati iznova.

Atanacković kaže da ovaj Nacrt zakona predviđa dodatne troškove i ima otvorena pitanja kada je reč o njegovoj primeni.

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković je rekao da je SES doneo odluku da se Nacrt zakona vrati u raspravu, uz uvažavanje dobrih stvari koje sadrži.

Stojiljković je naveo da je problem u tome što taj Nacrt zakona ima rešenja koja je teško implementirati u praksi, a predviđa sasvim konkretne obaveze.

Kaže, takođe, da nisu svi socijalni akteri bili uključeni u njegovu izradu i da su sindikati morali da učestvuju u tome pošto se najviše tiče radnih prava i socijalne zaštite.

"To nije načelna deklaracija koja govori o našim opredeljenjima već uvodi konkretne obaveze koje treba realizovati. Na primer, dosta se tvrdo i linearno uvodi da morate imati 40 odsto zaposlenih žena u svim delatnostima, što je u praksi neostvarivo", naveo je Stojiljković.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je rekao da SSSS nije protiv Zakona o rodnoj ravnopravnosti, već protiv Nacrta tog zakona i načina njegovog donošenja.

"Nacrt je bio donet, a da niko u njegovoj izradi nije učestvovao, niko nije razgovarao i nije bilo javne rasprave, što je neprihvatljivo", rekao je Orbović.

Mišljenja je da se taj zakon, pored generalno dobrog pristupa, "meša u neke stvari koje nemaju nikakve veze sa rodnom ravnopravnošću".

"Na primer, kada su pitanju sindikati moramo dostaviti ministarstvu koji su članovi naših organa na svim mogućim pozicijama, od osnovne organizacije u firmi do samog vrha, što je prosto neprihvatljivo", rekao je i dodao da to nije u nadležnosti nijednog ministarstva ili zakona već da se to mora regulisati u okviru samih organizacija.

Naglasio je i da su kaznene mere koje predviđa Nacrt zakona dosta drastične i da ih je nemoguće prihvatiti.

"Taj zakon je vrlo loše urađen i nesistematičan i zato nije mogao biti prihvaćen ni u kom slučaju", dodao je Orbović.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je važno da Zakon o rodnoj ravnopravnosti bude funkcionalan i u interesu svih građana, te dodao da su primedbe na Nacrt zakona imali i sindikati i Unija poslodavaca.

"Zakon se nalazi kod nas u Ministarstvu i ne samo da mi imamo nekih suštinskih primedbi na Zakon i na njegovu sprovodivost, već ga imaju i sindikati i Unija poslodavaca", rekao je Đorđević komentarišući izjavu predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović koja je rekla da će Nacrt tog zakona biti poslat Ministarstvu rada kako bi se oni bavili implementacijom.

Ministar nije želeo da govori o rokovima do kada bi "dorađen" predlog mogao da se nađe na Vladi, a zatim i pred poslanicima.

"Ne bih licitirao sa datumima, važnije nam je da zakon bude funkcionalan, u interesu svih građana, a vreme... S obzirom da smo čekali ovoliko, dani nisu važni u ovom trenutku", rekao je Đorđević.

Mihajlović je izjavila da joj je drago da se Nacrt zakona sačuvao od toga da se vrati na početak i piše ponovo kako je to, kaže, tražilo Ministarstvo rada.

"Ono što nismo uspeli je da se Nacrt zakona nađe na sednici Vlade, zbog mišljenja Ministarstva rada da postoje određeni problemi, kako oni kažu u implementaciji zakona. Mislim da takvih problema nema, ali tu smo gde jesmo", rekla je Mihajlović.

Ona je objasnila da se zakoni definišu i usvajaju da podrže reforme u Srbiji i da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti pripreman tri godine.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, 12.09.2017.
Naslov: Redakcija