Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Od 1. juna 2017. godine, kada je počela primena Zakona, izrečene 6.643 hitne mere prema nasilnicima


Od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 - dalje: Zakon), policija je izrekla 6.643 hitne mere udaljenja nasilnika, odnosno zabrane prilaska žrtvi, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković.

Od toga je izrečeno 3.190 privremenih udaljenja počinioca iz stana i 4.468 zabrana učiniocu da kontaktira žrtvu i prilazi joj, rekla je Biljana Popović Ivković koja je u Palati Srbija u Beogradu održala prvi sastanak Radne grupe za suzbijanje nasilja u porodici.

"Za ova tri meseca primene Zakona imamo 2.891 produženu hitnu meru i 403 prekršajne prijave", istakla je Popović Ivković i dodala da te brojke pokazuju da se Zakon primenjuje dosledno, kao i svi mehanizmi koji stoje na raspolaganju državnim institucijama.

Navodeći da je na sastanku dogovoreno da je jedan od najvažnijih ciljeva da se žrtve osmele da prijave nasilje, Popović Ivković je dodala da Zakon omogućava svima da prijave nasilnike.

"Svi građani, državne institucije i organizacije civilnog društva treba da budu jedinstveni u tom cilju da ne dozvolimo da žrtva ikada bude i ostane sama i da učinimo sve da sprečimo da dođe do tragičnog događaja", naglasila je državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Podsetila je da Radnu grupu za suzbijanje nasilja u porodici čine predstavnici Direkcije policije, koji se bave problematikom porodičnog nasilja i predstavnice organizacija "UN women" i Ženske platforme za razvoj Srbija.

"Mi smo 13. septembra 2017. godine održali prvi sastanak na kojem smo dogovorili bliskiju i intenzivniju saradnju u narednom periodu", rekla je Popović Ivković.

Direktorka "UN women" agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena Milena Rikanović je rekla da je veoma važno što je borba protiv nasilja na ženama i devojčicama prioritet aktuelne Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Vidimo da se Zakon primenjuje. Za 30 odsto je povećan broj izrečenih hitnih mera u odnosu na prethodni mesec, ali znamo da to nije do dovoljno", rekla je Rikanovićeva i poručila da se samo intersektorskom saradnjom može odgovoriti na tako složen i kompleksan problem.

Izvor: Vebsajt RTS, 13.09.2017.
Naslov: Redakcija