Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKI SUD PRAVDE: Sud presudio u korist italijanskog poljoprivrednika koji je sadio genetski modifikovan kukuruz, čime je prekršio zakone te zemlje. Italija kao članica EU nema pravo da zabrani GMO useve, pošto nema naučnih dokaza o njihovoj štetnosti


Evropski sud pravde presudio je u korist italijanskog poljoprivrednika i aktiviste Đorđa Fidenata koji je gajio genetski modifikovan kukuruz i tako prekršio zakone Italije.

Italija je tužila Fidenata jer je gajio kukuruz na svom zemljištu na severu zemlje, a kao razlog je navedena zabrinutost da bi ti usevi mogli da ugroze zdravlje ljudi.

Sud je presudio da Italija kao članica EU nema pravo da zabrani genetski modifikovane useve, pošto nema naučnih dokaza o njihovoj štetnosti.

Evropski sud pravde naveo je u presudi da je Evropska komisija dozvolila 1998. godine upotrebu tog konkretnog semena kukuruza koje je Fidenato posejao, pošto nije našla "razlog da veruje da će taj proizvod imati bilo kakve štetne uticaje na zdravlje ljudi ili životnu sredinu".

Izvor: Vebsajt N1, 13.09.2017.
Naslov: Redakcija