Zastava Bosne i Hercegovine

INICIJATIVA ZA IZMENE ZAKONA O FINANSIRANJU POLITIČKIH AKTIVNOSTI: IZMENAMA ZAKONA POTREBNO PREDVIDETI ONLINE OBJAVLJIVANJE PRIHODA I RASHODA KANDIDATA I PARTIJA PRE IZBORA I ONEMOGUćITI DA TROšKOVI KAMPANJE OSTANU NEPLAćENI NAKON PODNOšENJA FINANSIJSKOG IZVEšTAJA


Transparentnost Srbija (TS) pozvala je Vladu Republike Srbije da prihvati predlog da se izmenama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti ("Sl. glasnik RS", br. 43/2011 i 123/2014 - daje: Zakon) predvidi objavljivanje prihoda i rashoda kandidata i partija online pre izbora i onemogući da troškovi kampanje ostanu neplaćeni nakon podnošenja finansijskog izveštaja.

TS navodi da su to glavne preporuke slovenačkog stručnjaka Jurija Toplaka, koji je analizirao efekte primene srpskog Zakona, a koje se u dobroj meri poklapaju sa onim na šta je Transparentnost Srbija ukazivala u prethodnim godinama.

"Poseban značaj ovoj analizi daje činjenica da je ona predviđena Akcionim planom za Poglavlje 23 pregovora Srbije sa EU kao dokument koji bi trebalo da posluži kao osnova u postupku izmene Zakona", navodi TS.

Ta organizacija pozvala je Vladu Republike Srbije da preporuke što pre prihvati i iskaže ih kroz predlog izmena Zakona, a istovremeno je izrazila žaljenje što navedeni problemi nisu otklonjeni u proteklih pet godina, od kada je donet aktuelni Zakon.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 14.09.2016.
Naslov: Redakcija