Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA POLICIJE KLJUČNA ZA AKCIONI PLAN POGLAVLJA 24


Planirana reforma policije biće ključna za sprovođenje mera predviđenih Akcionim planom za poglavlje 24 koji je nedavno odobrila Evropska komisije, izjavila je direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), Sonja Stojanović Gajić.

Ona je rekla da je za pozitivno mišljenje Evropske komisije o Akcionom planu za poglavlje 24 bila ključna sposobnost Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da pripremi plan, ali i plan za reformu policije koji je predložilo to ministarstvo.

"Odluci je dodatno doprinela i činjenica da je u proteklih nekoliko meseci Vlada Republike Srbije uspela da odgovori na bitnu evropsku krizu velikog priliva izbeglica sa Bliskog istoka", rekla je Stojanović Gajićeva.

Na to pitanje se odnosi gotovo polovina poglavlja 24, poput zbrivanjavanja izbeglica, zaštite granica i slobodnog kretanja ljudi, rekla je Sonja Stojanović Gajić, koja koordinira Radnom grupom Nacionalnog konventa za poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbednost.

Ona je rekla da je akcioni plan dovoljno dobar da se počne sprovođenje reformi i istakla da pozitivno mišljenje Evropske komisije predstavlja zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 24, ali da će se ono otvarati onda kada bude spreman i akcioni plan za poglavlje 23 - Pravosuđe i osnovna prava.

Evropska komisija je, kako je saopštio MUP, pozitivno ocenila Akconi plan za poglavlje 24, a nacrt akcionog plana za poglavlje 23 još razmatra, pošto je dopunjena verzija, prema informacijama iz Ministarstva pravde, dostavljena 26. avgusta 2015. godine.

Sonja Stojanović Gajić je ocenila i da su rokovi predviđeni planom za poglavlje 24 ambiciozni, pošto većina aktivnosti treba da se sprovede do 2018. godine, ali je istakla da bi neke aktivnosti i sada mogle da se sprovedu, poput donošenja Zakona o azilu.

Ona je navela da je usvajanje tog zakona planom odloženo za kasnije, i da će se nacrt ponovo raditi kroz tvining projekat 2016. godine, iako već postoji Nacrt zakona koji su dve organizacije civilnog društva pripremile zajedno sa radnom grupom MUP-a.

Direktorka BCBP-a je rekla i da se jedna od zamerki organizacija civilnog društva odnosi na to što se u finansiranju planiranih mera previše oslanja na sredstva EU, a ne na sopstvena sredstva.

Kao ključne reforme koje očekuju Srbiju u oblastima iz poglavlja 24, ona je izdvojila izradu strateške procena organizovanog kriminala po metodologiji Europola koja treba da pruži uvid u strukturu i uticaj grupa organizovanog kriminala, i usvajanje strategije za borbu protiv terorizma.

Srbija očekuje da do kraja godine otvori prva poglavlja u pregovorima o članstvu u EU i to poglavlja 32 i 35 koja se odnose na finansijsku kontrolu i odnose sa Kosovom.

U pregovorima o članstvu će se, u skladu sa strategijom proširenja EU, među prvima otvarati i poglavlja 23 i 24.

Izvor: Vebsajt B92, 13.09.2015.