Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U AVGUSTU


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju avgusta iznosile 10.949,2 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 304 odsto i više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći devizni priliv u avgustu ostvaren je po osnovu korišćenja kredita od Ujedinjenih Arapskih Emirata u iznosu od 748,3 miliona evra. Pored toga, priliv je ostvaren po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 63,1 milion evra, zatim većeg izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 35,8 miliona evra i donacija i kredita u ukupnom iznosu od 21,0 miliona evra.

Veći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 67,7 miliona evra i servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 15,0 miliona evra.

Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, na kraju avgusta su iznosile 8.090,0 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 456,7 miliona evra i bio je za 125,8 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. Za prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.540,2 miliona evra.

U avgustu je zabeležena nominalna deprecijacija dinara prema evru za 0,9%, a Narodna banka Srbije je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 60 miliona evra kako bi smanjila prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 14.9.2014.