Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODRŽANA SKUPŠTINA ADVOKATSKE KOMORE SRBIJE: SKUPšTINA ADVOKATSKE KOMORE SRBIJE ODLUčILA JE DA SE OD SREDE, 17. SEPTEMBRA 2014. GODINE SVI ADVOKATI U SRBIJI PRIDRUžE OBUSTAVI RADA


Skupština Advokatske komore Srbije odlučila je da se od srede, 17. septembra svi advokati u Srbiji pridruže obustavi rada, koju su u sredu započeli beogradski advokati, zbog nezadovoljstva povećanjem paušalnih poreskih obaveza i položajem advokature, tvrdeći da im je ugrožen ustvani i zakonski položaj.

Beogradski advokati nastavljaju obustavu rada, a ostali iz Srbije će početi u sredu kako bi do tada obavestitli sudove o svojoj odluci, rekao je Tanjugu predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić i najavio da će obustava rada trajati dok se ne usvoje zahtevi advokature.

To znači da advokati neće dolaziti na suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca, niti će obavljati druge pravne poslove, sem onih koji su vezani za rokove kao što je pisanje žalbi, ili vanrednih pravnih lekova.

Na skupštini Advokata je odlučeno i da se svi advokati povuku iz svih radnih grupa ministarstava u Vladi Srbije, kao i radnih tela za stručnu pomoć u pristupnim pregovorima za pridruženje Evropskoj uniji u poglavljima 23 i 24, kao i da se povuku iz članstva u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca.

Takođe je preporučeno advokatima da ne učestvuju u postupcima pred javnim beležnicima.

Skupština advokata je zatražila i smenu ministra pravde Nikole Selakovića zbog nezadovoljstva postupkom usvajajanja Zakona o javnim beležnicima i izbora javnih beležnika u Srbiji.

Upravni odbor AKS će o svom nezadovoljstvu i, kako tvrde advokati, diskriminaciji advokature u Srbiji, obavestiti Međunarodnu uniju advokata.

Preporuke koje su usvojene na skupštini donela je XVII Konferencija advokata Srbije kojoj je u Domu sindikata prisutvovalo preko 700 advokata.

Stav konferencije je da ovo što se dešava sa advokaturom nije slučajno i da udari tek slede, te da se sve radi kako bi se srozao ugled te profesije koju ima u društvu, rekao je Šoškić.

Advokatura je nezadovoljna povećanjem paušalnih poreskih nameta, kao i odredbama Zakona o javnom beležništvu koji, kako tvrde, advokatima oduzima pravo da sačinjavaju ugovora o prometu neopokretnosti, dok se za ostale ugovore građani mogu za sastavljanje obratiti advokatu ali moraju opet da ga nose kod javnog beležnika radi sastavljanja u zakonom propisanoj formi.

Građani neće želeti da dva puta plaćaju za isti ugorovor, jer zakon nije predvideo da će naknada javnom beležniku biti simbolična ukoliko je ugovor sačinio advokat, navodi se u saospstenju objavljenom na sajtu AKS, u kom se navode i drugi razlozi nezadovoljstva advokata tim zakonom.

Advokati su zato prošle sedmice podneli inicijativu Ustvanom sudu Srbije radi utvrđivanja neustavnosti i nezakonitosti tih odredbi.

Prema stavu beogradske advokature, zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti predstavlja vid pružanja pravne pomoći, a koju prema Ustavu pruža advokatura, dok su notari ovlašćeni za pružanje usluga što, kako tvrde, nije pravna pomoć.

To izaziva nezadovoljstvo advokata, jer ima reperkusije i na materijalno stanje advokature koja je već u teškoj situaciji zbog pomenutih poreskih nameta.

Advokati koji paušalno plaćaju porez su nezadovoljni višestrukim povećanjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage poreska rešenja kojima su im nameti ove godine, kako tvrde, povećani za 40 odsto, a u nekim slučajevima i od 100 do 300 odsto. Advokati traže da porez plaćaju po rešenjima za 2013. godinu.

Beogradski advokati u sredu su ponovo obustavili rad zbog nezadovoljstva povećanjem paušalnih poreskih nameta, zbog čega su prethodna tri dana odlagana suđenja i druge procesne radnje u sudovima u glavnom gradu, iako je Ministarstvo pravde izrazilo spremnost za rešavanje tog problema i pozvalo advokaturu da ne stupa u štrajk.

Za narednu sedmicu planiran je sastanak ministarstava pravde, finansija i advokata radi pregovora o rešavanju pitanja poreskih obaveza.

Advokatura u glavnom gradu štrajkovala je 15 dana početkom leta zbog nezadovoljstva povećanjem poreskih obaveza.

Izvor: Tanjug, 14.9.2014.