Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UPUTSTVO ZA PRIPREMU BUDŽETA ZA 2020. GODINU: Cilj dalje fiskalno rasterećenje privrede, održivo povećanje penzija i plata i dodatno povećanje razvojno orijentisanih rashodnih kategorija


Ministarstvo finansija objavilo je Uputstvo za pripremu budžeta za 2020. i projekcije za naredne dve fiskalne godine. Limiti za naredne tri godine objavljeni su za 56 budžetskih korisnika, a kako se navodi na sajtu Ministarstva finansija, u uputstvu se utvrđuju smernice za planiranje pojedinih kategorija rashoda i izdataka, kao i ograničenja rashoda i izdataka korisnika budžetskih sredstava. 

Gornja linija sredstava u narednoj godini za budžet Skupštine Srbije je 3,16 milijardi dinara, za predsednika Republike limit za budžet u 2020. je 173.292.000 dinara, Vladu Srbije 20,4 milijarde, a najveći limit, uobičajeno, ima Ministarstvo finasija od 414,1 milijardu dinara.

Po visini određenog limita slede ga Ministarstvo prosvete sa 171,2 milijarde dinara, Ministarstvo za rad sa 126, resor Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture sa 95,6 milijardi, Odbrane 90 milijardi...

Kako se navodi u Uputstvu uzimajući u obzir aktuelne ekonomske pokazatelje i izglede za Srbiju kao i međunarodno okruženje, zadržana je projekcija privrednog rasta u narednih godinu od četiri procenta međugodišnje.

Očuvana stabilnost javnih finansija obezbedila je fiskalni prostor za povećanje kapitalnih rashoda, ali i omogućila konkretne mere u pravcu rasterećenja privrede i afirmacije privatnog investiranja, navodi se u smernicama za izradu budžeta.

Priliv stranih direktnih investicija obezbediće, kaže se, transfer znanja i tehnologije, podići konkurentnost i obezbediti nove "prodajne kanale" domaćim proizvođačima. "U 2020. godini investicije će biti druga po značaju komponenta u pogledu pozitivnog doprinosa rastu, što je veoma važno sa stanovišta njegove održivosti".

Nadležni navode da će rast beležiti uslužni sektor, ukupna industrija za koju se kaže da će se zbog spoljašnje tražnje i aktiviranjem novih proizvodnih kapaciteta ubrzati u 2020. godini, za građevinarstvo se predviđa nastavak stabilnog rasta... Pod pretpostavkom prosečne poljoprivredne sezone, za sektor poljoprivrede projektovan je blagi pozitivan doprinos rastu BDP u 2020. godini.

U srednjoročnom periodu očekuje se nastavak pozitivnih kretanja na tržištu rada i dostizanje jednocifrene stope nezaposlenosti... Takođe, očekuje se da će rast realnih neto zarada u privatnom sektoru biti brži nego rast zarada u javnom sektoru što će, navodi se u dokumentu, rezultirati smanjenjem jaza u zaradama ova dva sektora.

Projekcijom za 2020. godinu predviđeno je poboljšanje spoljnotrgovinskih tokova koje se zasniva, navodi se, na modernizaciji i širenju proizvodnih kapaciteta u delatnostima razmenljivih dobara, jačanju konkurentnosti na međunarodnom tržištu i osvajanju novih tržišnih "niša". Očekuje se da će dosadašnji intenzivirani investicioni ciklus imati uticaj na izvoznu aktivnost i učiniti je dinamičnijom od uvozne, kompenzujući smanjenje spoljne tražnje usled sporijeg projektovanog rasta evro zone.

"Tokom 2019. godine nastavljen je trend pozitivnih kretanja na prihodnoj strani budžeta. Uzimajući sve to u obzir procenjujemo da će se 2019. godina završiti na nivou planiranog rezultata, kako na nivou opšte države, tako i na nivou republičkog budžeta", ističu nadležni.

Kako se navodi, budžetom za 2020. godinu obezbediće se "dalje fiskalno rasterećenje privrede, održivo povećanje penzija i plata i dodatno povećanje razvojno orijentisanih rashodnih kategorija" i u potpunosti se napuštaju, iz perioda fiskalne konsolidacije, krizne mere. Definitivno se ukida Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava čije je fazno ukidanje počelo u ovoj godini.

Projektovani iznos rashoda po osnovu kamata za narednu godinu iznosi 106,5 milijardi dinara. Rok ministarstvima za dostavljanje predloga svojih finansijskih planova na osnovu kojih će se izraditi Predlog buddzeta za narednu godinu je 1. septembar.

Izvor: Vebsajt Blic, 14.08.2019.
Naslov: Redakcija