Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NA LISTAMA ČEKANJA 72.540 PACIJENATA


U bolnicama na operaciju ili na različite vrste snimanja čeka 72.540 ljudi. Najduže su liste čekanja za operaciju katarakte, ugradnju veštačkog kolena i kuka, koronarografiju srca, stavljanje veštačkih valvula, ali i snimanje glave i kičmenog stuba na magnetnoj rezonanc.

U proseku, na najtraženije intervencije čeka se oko dve godine, ali se dešava da pacijent na red za operaciju stigne i posle šest godina.

Po listama čekanja koje se objavljuju na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na primer, čovek koji je u užičkoj bolnici zakazao operaciju ugradnje veštačkog kolena u januaru 2013. doći će na red u martu 2019. godine. A bolesnik koji je prošlog meseca stavljen na listu u Institutu "Banjica" biće operisan u januaru 2022. godine. Ako se sudi po zvaničnim listama, danas će u ovoj ustanovi biti operisan bolesnik kome je operacija kolena zakazana u decembru 2014. godine.

Na kardiohirurške intervencije najduže se čeka u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", zatim u Kliničkom centru Srbije i KC Kragujevac, dok se na VMA, u KC Niš, bolnicama u Kruševcu i Užicu, KC Kragujevac i KBC "Zvezdara" najduže čeka na ortopedske intervencije.

Izvor: Vebsajt N1, 14.08.2018.
Naslov: Redakcija