Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U JULU


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula iznosile 9.605,7 miliona evra, što ukazuje na njihovo povećanje za 314,5 miliona evra u odnosu na kraj juna. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 220 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga. Rast deviznih rezervi Narodne banke Srbije iz juna nastavljen je i u julu, pri čemu se gotovo celo julsko povećanje pripisuje intervencijama Narodne banke Srbije, koja je na deviznom tržištu kupila 355 miliona evra.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 8.009,0 miliona evra i bile su veće za 352,0 miliona evra u odnosu na prethodni mesec. Povećanje i bruto i neto deviznih rezervi naročito je značajno uzimajući u obzir činjenicu da je ostvareno u ambijentu i dalje prisutnih turbulencija na međunarodnim finansijskim tržištima.

Pored priliva ostvarenog po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom deviza, priliv je ostvaren i po osnovu privatizacije “Železare Smederevo” (46 miliona evra), a u manjoj meri i po osnovu neto korišćenja međunarodnih kredita (3,4 miliona evra).

Navedeni priliv je u julu bio znatno veći od realizovanog odliva iz deviznih rezervi, koji je uglavnom nastao po osnovu smanjenja devizne obavezne rezerve (38,9 miliona evra), izmirivanja obaveza na ime stare devizne štednje (26,5 miliona evra) i po drugim osnovama (24,5 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 567,6 miliona evra i bio je za 21,8 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.126,3 miliona evra.

Vrednost dinara je u julu bila nepromenjena u odnosu na evro, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 355 miliona evra kako bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 12.08.2016.