Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VODAMA: Ekološke organizacije protiv Predloga zakona


Predstavnici 40 ekoloških organizacija predali su Narodnoj skupštini Republike Srbije zahtev za povlačenje iz procedure Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama zbog toga što, kako je saopštio predsednik UO Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Jovan Rajić, predviđa neustavni način upravljanja vodama i vodnim zemljištem.

Podsetili su da je predlog izmena tog zakona donet 16. juna po hitnom postupku.

- Ovim izmenama, donetim u sred leta kada su ljudi na odmorima i ne mogu da se uključe, otvaraju se vrata za legalizaciju korupcije u raspolaganju javnim dobrima i mogućnost neposredne pogodbe mimo tržišta sa vlasnicima splavova i firmama za eksploataciju šljunka, kada je u pitanju zakup vodnog zemljišta - naveo je Rajić.

On tvrdi i da o Predlogu zakona, koji je pred poslanicima, nije organizovana javna rasprava, iako se predviđene izmene tiču načina upravljanja javnim resursima, konkretno vodama i vodnim zemljištem.

Profesorka Biljana Stojković kaže da izmene predviđaju da građani Srbije ne raspolažu "ni vodom, ni vazduhom, ni zemljom", kao i da će to sada biti uneto i u zakon.

Izrazila je očekivanje da će se brojne ekološke organizacije usprotiviti jer bi, kako kaže, ozakonjenje takve stvari moglo da ugrozi zajedničke resurse koji su dobro svih nas.

Izvor: Vebsajt Blic, 12.07.2021.
Naslov: Redakcija