Zastava Bosne i Hercegovine

UDRUŽENJA TURISTIČKIH AGENCIJA TRAŽE DODATNU POMOĆ DRŽAVE: Predlažu bruto minimalne zarade do kraja godine i pravnu mogućnost da zamrznu delatnost svojih preduzeća


Udruženja turističkih agencija Srbije zatražila su od vlade i resornih ministarstava dodatnu pomoć kako bi opstali u ovim, za turizam izuzetno teškim uslovima. Oni su predložili da im do kraja godine država obezbedi bruto minimalne zarade, kao i pravnu mogućnost da zamrznu delatnost preduzeća do godinu dana kako bi sprečili bankrote i masovna otpuštanja radnika. Zahtev je upućen kabinetu premijerke Ane Brnabić, Ministarstvu finansija, Ministarstvu privrede, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističkoj organizaciji Srbije i turističkoj inspekciji, navodi se u saopštenju Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS).

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da razume tešku situaciju u kojoj su se našle agencije, ali da ne želi ni da im daje lažna očekivanja i nadu, budući da je teško u ovom trenutku govoriti o dodatnoj pomoći države.

Vlada je na početku ove krize izašla sa merama koje su bile realne i moguće. Razumem probleme koji muče sve u sektoru turizma, ali nisam siguran da li će biti dodatne pomoći. Situacija je teška u svim sektorima. Objektivno, nije bilo ni realno očekivati da će turistička sezona biti moguća ove godine, niti da će agencije uspeti da posluju ovog leta – kaže Ljajić.

Iza zahteva za dodatnu pomoć turističkom sektoru stoji pet udruženja koja okupljaju više od 4.500 turističkih agencija u Srbiji – UTAS, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (JUTA), Poslovno udruženje turističkih agencija (ATAS), Asocijacija nezavisnih turističkih agencija (ANTAS) i Udruženje receptivnih agencija Srbije (URA). Kako su naveli u saopštenju, udruženja će nadležnim institucijama predstaviti podatke o poslovnim gubicima i obrazložiti navedene mere za koje veruju da će omogućiti opstanak većine preduzeća u turizmu, kao i očuvanje nekoliko hiljada radnih mesta. Oni dodaju da su mnoge evropske zemlje već odredile dodatnu pomoć najugroženijim sektorima u privredi, među kojima su i turizam i ugostiteljstvo.

Turistički sektor Srbije je, da podsetio, koristio olakšice koje je vlada donela u setu mera za pomoć privredi. Posle tri meseca, koliko su ove olakšice pomogle tek toliko da se ovaj sektor malo oporavi, očekivanja zaposlenih da će država da im pomogne i u narednom periodu su izgleda bez pokrića. Od očekivane finansijske podrške kroz isplatu minimalca u dužem periodu, produžetka moratorijuma na duži period, kao i povoljnijih uslova za dobijanje kredita, dobili su samo mogućnost da se zadužuju kod banaka po povoljnijim uslovima. Zahteve koje su dostavili vladi i resornim ministarstvima su još tada istakli, uz obrazloženje da je neizvesno da li će uopšte moći da realizuju započete poslove i letnje aranžmane. Sada, kada je jasno da sezona odmiče, a da osim zabrana, ništa nije izvesno, pomoć je, kažu, potrebnije nego ikada ranije.

U turističkim udruženjima navode da je sve više agencija koje prestaju da rade i da je već sada u turizmu bez posla ostalo 30 odsto zaposlenih.

Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 08.07.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija