Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Do kraja 2020. godine katastar će rešiti 750.000 zaostalih predmeta


U katastru će do kraja 2020. godine biti rešeno svih oko 750.000 zaostalih predmeta, najavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

"Što se tiče katastra, mnogo je urađeno i katastar nije više katastar kakav je bio, ali i dalje ima veliki broj predmeta koji su stari po četiri, pet, sedam i više godina, a na današnji dan ih ima 750.000 aktivnih predmeta", rekla je Mihajlović.

Podseća da je država uzela kredit od Svetske banke od 40 miliona evra kako bi modernizovala katastar i dodaje da je deo tog kredita bio upravo namenjen za omogućavanje da se reše zaostali predmeti.

"Rok je do kraja ove godine da ti predmeti budu rešeni. Angažovani su dodatni ljudi i sve što je bilo neophodno da se uradi država je obezbedila katastru i očekujemo da se to i realizuje", navela je Mihajlović i dodala da je uveden e Katastar i druge neophodne stvari.

Katastar mora da bude funkcionalan i u službi građana, poručila je Mihajlović.

Ministarka Mihajlović je izjavila da nijedno gradilište u Srbiji nije zatvoreno i da na današnji dan, samo na velikim infrastrukturnim projektima, radi 5.700 radnika.

Ističe da je važno da svi učine sve da ostanu nezaraženi virusom korona i da svi koji to mogu i rade jer je, kaže, to pitanje opstanka ekonomije.

Sve države u svetu, pa i Srbija, trpe i ekonomske posledice pandemije virusa korona, ukazala je Mihajlović, dodajući da kriza neće trajati samo ove godine.

"I naredna godina će ekonomski biti izazovna i zato je važno da svi koji mogu rade. Prema procenama Svetske banke i MMF-a, Srbija kao mala zemlja sa elastičnom ekonomijom imaće najmanji pad BDP-a. Za nas je važno da niko od kreditora nije odustao i da pokrećemo nove infrastrukturne projekte, kao što je izgradnja auto-puta Niš-Merdare-Priština, za koji ove godine raspisujemo tender", rekla je Mihajlovićeva.

Apelovala je na sve da budu odgovorni i pridržavaju se propisanih mera za sprečavanje širenja virusa korona i dodala da, ako smo odgovorni i primenjujemo sve mere opreza i zaštite, možemo sačuvati svoje i zdravlje drugih, što je važno i zbog ekonomije.

Izvor: Vebsajt RTV, 13.07.2020.
Naslov: Redakcija