Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O MATIČNIM KNJIGAMA: Od 1. januara 2020. godine nove usluge iz oblasti matičnih knjiga, koje će konzularna predstavništva ubuduće pružati našim državljanima u inostranstvu


Od 1. januara 2020. godine, očekuje se da diplomatsko - konzularna predstavništva Srbije u inostranstvu vode matične knjige u Registru matičnih knjiga, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

U narednom periodu očekuje se elektronsko povezivanje predstavništava sa Registrom matičnih knjiga, što će omogućiti realizaciju ovog projekta.

Ovo elektronsko povezivanje omogućiće našim konzulatima da nadležnim organima u zemlji prosleđuju elektronske prijave rođenja, zaključenja braka u onim diplomatsko konzularnim predstavništvima gde je to omogućeno, smrti državljana Srbije koje su nastale u inostranstvu.

Prema njegovim rečima, to će biti od značaja za naše građane, koji su do sada trošili i vreme i novac za nešto što će sada uprava da uradi za njih.

On je podvukao da je digitalizacija javne uprave među prioritetima Vlade, a njen cilj je da doprinese pružanju visokog kvaliteta usluga našim građanima, i to ne samo u Srbiji, već i van granica naše zemlje.

U tom delu, kako je ukazao, saradnja sa Ministarstvom spoljnih poslova je u prethodnom periodu bila veoma dragocena.

Ružić je najavio da će dva ministarstva zajedno raditi na pripremi i informisanju službenika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima za rad u Registru matičnih knjiga, kako bi od 1. januara 2020. godine ova usluga bila dostupna građanima.

Izvor: Vebsajt Vlada, 10.07.2019.
Naslov: Redakcija