Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Zakon u mnogim segmentima neprimenjiv, jer pojedini instituti nisu prilagođeni našem pravnom poretku


Novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018 - dalje: Zakon) u mnogim segmentima je neprimenjiv, zato što pojedini instituti nisu razrađeni i nisu prilagođeni našem pravnom poretku. Zakon jeste sledio evropske propise, novu evropsku regulativu u oblasti zaštite podataka, ali ih nije u dovoljnoj meri prilagodio našem pravnom sistemu. Zato je jedna od preporuka Poverenika bila da se razmotri mogućnost da se Zakon doradi pre njegove primene, navela je Stanojla Mandić, zamenik Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srbije Izveštaj o sprovođenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti za 2018. godinu.

Da je zaista potrebno da se Zakon promeni, to potvrđuje i studija Evropske komisije u kojoj je rađena analiza usaglašenosti zakona sa opštom Uredbom o zaštiti podataka i Zaključak te studije je upravo takav da Zakon treba doraditi.

Druga preporuka Poverenika koje nema u Zaključku skupštinskog Odbora za pravosuđe tiče se kapaciteta Poverenika. Poverenik je dobio značajne nove nadležnosti, nove poslove ovim novim Zakonom. U samom Zakonu je stajalo da kapaciteti Poverenika moraju se značajno unaprediti da bi se moglo odgovoriti na te nove poslove i zadatke, navela je Mandić.

Izvor: Izvod iz stenografskih beleški sa sednice Narodne skupštine RS, 14.07.2019.