Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENI ZAKONA O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA: Zakon stupa na snagu 16. jula 2019. godine


Zakon o izmeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara ("Sl. glasnik RS", br. 49/2019), kojim se cena putarine povećava za 12 odsto, objavljen je u Sl. glasniku, a u Putevima Srbije očekuju da novi cenovnik počne da se primenjuje krajem jula.

Izmenjeni Zakon stupiće na snagu 16. jula, ali to ne znači da će automatski tog datuma poskupeti putarina, rečeno je u Putevima Srbije.

Zakon omogućava Putevima Srbije da predlože novi cenovnik svom Nadzornom odboru, koji ga zatim predlaže Vladi Republike Srbije za usvajanje.

I tek nakon odluke vlade i osmog dana od objave odluke u "Sl. glasniku RS" počeće da se primenjuju više cene, objašnjavaju u tom javnom preduzeću.

Iznosi putarina u Srbiji će biti povećani za oko 12 odsto, pošto će tačne cene za sve deonice biti zaokruživane tako da budu zgodne za plaćanje i vraćanje kusura.

Putarina od Subotice do Preševa za automobil, prema aktuelnim cenama kada se sve sabere, iznosi 1.900 dinara i ako bi se cena tačno povećala za 12 odsto bila bi 2.128 dinara.

Od Beograda do Preševa se sada plaća 1.340 dinara i ako bi se cena tačno povećala za 12 odsto iznosila bi 1.501 dinar.

Za deonicu Beograd - Niš sada treba izdvojiti 800 dinara, a nakon poskupljena bi to iznosilo 896 dinara. Za putarinu od Beograda do Subotice sada treba platiti 560 dinara, nakon poskupljenja 627 dinara.

Putarina od Beograda do Novog Sada koštaće 235 dinara umesto dosadašnjih 210. Od Beograda do Šida cena iznosi 370 dinara, dok bi nakon poskupljenja trebalo izdvojiti 415 dinara.

Na autoputu Ljig - Preljina, gde je sada putarina 140 dinara, bila bi 157 dinara. Cena putarine povećava se kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva i delimično se postiže usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja, razvoja i izgradnje autoputeva.

Putarina je poslednji put u Srbiji poskupela 7. januara 2017. godine za 10 odsto.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.07.2019.
Naslov: Redakcija