Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO PRIVREDE OFORMILO STRUČNI TIM KOJI ĆE SE BAVITI PITANJEM ISTRAGE EVROPSKE KOMISIJE O DAMPING CENAMA ČELIKA


Ministarstvo privrede oformilo je stručni tim koji će se baviti pitanjem istrage koju je pokrenula Evropska komisija po žalbi za navodni damping izvoznih cena čelika u EU, a koju je uložila Evropska asocijacija proizvođača čelika, potvrđeno je u ovom Ministarstvu, gde dodaju da je proces shvaćen ozbiljno.

"Stručni tim priprema neophodne podatke za istragu Evropske komisije, sa kojom će se u potpunosti sarađivati, kako bi se dokazalo da se nikakav navodni "damping", odnosno prodaja čelika ispod tržišnih cena, nije dogodio od strane Železare Smederevo", navode iz Ministarstva.

Zbog potpunosti i tačnosti informacija, oni dodaju da Protokol 5 i pravila o državnoj pomoći iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nemaju nikakve pravne veze sa postupkom za antidamping koji se vodi po drugom pravnom osnovu i regulativi EU.

Podsećanja radi Asocijacija je optužila pet zemalja da izvoze čelik na teritoriju EU ispod cene - Srbiju, Rusiju, Iran, Brazil i Ukrajinu.

Istraga će biti sprovedena za period od 1. jula 2015. do 30. juna 2016. godne, a u tom periodu srpskom Železarom je upravljao profesionalni menadžment tim HPK inženjering.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 13.07.2016.
Naslov: Redakcija