Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USPOSTAVLJENA BERZA ELEKTRIČNE ENERGIJE SEEPEX: RAZVOJ KONKURENTNOG, TRANSPARENTNOG I POUZDANOG TRżIšTA ELEKTRIčNE ENERGIJE ZA SRBIJU I JUGOISTOčNU EVROPU, PRVE TRANSAKCIJE NA ORGANIZOVANOM TRżIšTU ELEKTRIčNE ENERGIJE KRAJEM NOVEMBRA 2015. GODINE


Berza električne energije u Srbiji i jugoistočnoj Evropi - SEEPEX zvanično je registrovana u Agenciji za privredne registre 14. jula 2015. godine, a uspostavljanje Berze, odnosno organizovanog tržišta električne energije značajan je poduhvat, koji će od Srbije učiniti svojevrsno energetsko čvorište celog regiona Jugoistočne Evrope.

Prva sednica Nadzornog odbora biće održana 15. jula 2015. godine, saopšteno je iz Elektromreže Srbije.

SEEPEX je kompanija čiji su vlasnici, odnosno akcionari JP Elektromreža Srbije i Evropska berza električne energije EPEX SPOT i podržaće razvoj konkurentnog, transparentnog i pouzdanog tržišta električne energije za Srbiju i jugoistočnu Evropu i značajno uticati na povećanje obima trgovanja električnom energijom u regionu.

 SEEPEX predstavlja bitan korak u kreiranju i implementaciji adekvatnog rešenja za uspostavljanje regionalnog tržišta električne energije u jugoistočnoj Evropi, kao i za njegovu buduću integraciju u jedinstveno pan-Evropsko tržište.

Planirano je da prve transakcije na organizovanom tržištu električne energije na SEEPEX budu realizovane krajem novembra 2015. godine.

Tržišna pravila, kao i procedura prijema za buduće članove SEEPEX biće objavljeni tokom jula i avgusta, dok će oficijelno testiranje sistema sa potencijalnim učesnicima na SEEPEX započeti u septembru 2015. godine.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 14.07.2015.