Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKGO: 21. JULA 2015. GODINE KONFERENCIJA O POST-SKRINING DOKUMENTU ZA POGLAVLJE 27


SKGO u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine 21. jula 2015. godine, u hotelu Zira (Beograd, Ruzveltova 35), sa početkom u 11 časova, organizuje konferenciju posvećenu izradi post-skrining dokumenta za pregovaračko poglavlje 27, životna sredine i klimatske promene, a koji je pripremilo nadležno ministarstvo. Nakon skupa biće održan i III sastanak Mreže eko-poverenika SKGO.

U periodu septembar-novembar 2014. godine, održan je skrining za poglavlje 27 - životna sredina. Trenutno, pregovaračka grupa za ovo poglavlje, čiji rad koordinira Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Sektor za zaštitu životne sredine, privodi kraju izradu post-skrining dokumenta za oblast životne sredine. Ovaj dokument sadrži odgovore na pitanja Evropske komisije postavljena tokom skrining procesa, kao i razradu akcionog plana za direktive koje regulišu ovu oblast.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je predložilo da se konsultativni proces na izradi post-skrining dokumenta sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave održi u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

Osim post-skrining dokumenta Ministarstvo će na ovom skupu predstavnicima jedinica lokalne samouprave prezentovati i korake u implementaciji evropskih direktiva za oblast životne sredine, odnosno šta će se od nas, kao društva, očekivati i u kom periodu, a zatim i modele saradnje i podrške.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine želi da iz prve ruke čuje komentare i sugestije predstavnika lokalnih samouprava, kako bi mogli da budu uzeti u obzir pre slanja dokumenta Vladi Republike Srbije na usvajanje. Pored toga, Ministarstvo, procenjujući važnost jedinica lokalne samouprave za sprovođenje zakonodavnog okvira u ovoj oblasti, smatra da su sugestije, predlozi, pa i zahtevi gradova i opština od velikog značaja za kvalitet samog dokumenta. Zbog toga je izuzetno važno da gradovi i opštine na ovom skupu budu predstavljene na najvišem nivou.

Prijavni formular možete preuzeti ovde.

Izvor: Vebsajt SKGO, 14.07.2015.