Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA RS: ZAKON O OKTLANJANJU POSLEDICA POPLAVA U SRBIJI PRESTAĆE DA VAŽI PO ISTEKU GODINE DANA OD STUPANJA NA SNAGU


Zakon o otklanjanju posledica poplava u Srbiji, odnosno Leks specijalis, o kojem će parlament raspravljati, stupiće na na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku", a prestaće da važi po isteku jedne godine.

Nedonošenje zakona po hitnom postupku imalo bi štetne posledice po život i zdravlje ljudi na tim područjima i negativno bi uticale na rad svih relevantnih organa i organizacija, naveo je predlagač zakona, odnosno Vlada Srbije.

Tim zakonom uređuje se otklanjanje posledica poplava, odnosno aktiviranja klizišta na području pogođenom majskim poplavama.

Zakonom je precizirano da područje pogođeno poplavama obuhvata poplavljene i klizištima ugrožene delove teritorije Srbije: grad Beograd i gradske opštine Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, Grocka i Rakovica.

Zakonom su obuhvaćeni gradovi Sremska Mitrovica, Šabac, Loznica, Valjevo, Čačak, Užice, Jagodina, Kruševac, Kraljevo, Kragujevac, Požarevac i Zaječar.

Takođe, zakonska rešenja se odnose i na opštine Bajina Bašta, Kosjerić, Požega, Ub, Osečina, Ljig, Lajkovac, Mionica, Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Mali Zvornik, Krupanj, Ljubovija, Gornji Milanovac, Lučani, Ražanj, Aleksinac, Doljevac, Petrovac na Mlavi, Smederevska Palanka, Velika Plana, Paraćin, Ćuprija, Svilajnac, Despotovac, Rekovac, Varvarin, Trstenik, Šid, Knić i Rača.

U razlozima za donošenje zakona piše da je neodložno da se obezbedi normalizacija uslova života na poplavljenim i klizištima ugroženim delovima teritorije Srbije, da se osiguraju elementarni egzistencijalni uslovi porodicama i pojedincima čiji su stambeni objekti srušeni ili teško oštećeni i da se stvore uslovi za obnavljanje privredne i poljoprivredne delatnosti.

Takođe, potrebno je da se sanira šteta na infrastrukturnim objektima na poplavljenom području.

Dodaje se da je neophodno posebnim zakonom osigurati pravni okvir za ubrzanje procedura od značaja za proces obnove, kao i fleksibilnije uslove za primenu onih sistemskih rešenja koja to omogućavaju, kako bi se ponovo uspostavio održiv način privređivanja i sanirale posledice poplava.

Istovremeno, donošenje posebnog zakona je i put i mehanizam za osiguranje transparentnosti u korišćenju donatorskih i drugih sredstava koja su obezbeđena za pomoć i obnovu poplavljenih područja, zaključuje se u obrazloženju za donošenje Leks specijalisa.

Za sprovođenje tog zakona potrebno je obezbediti dodatna sredstva u budžetu, a razlog za njegovo donošenje po hitnom postupku leži u tome što je potrebno, navodi se, što pre pristupiti radu na obnovi poplavljenih područja i otklanjanju okolnosti koje mogu da prouzrokuju štetne posledice.

Izvor: Tanjug