Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA PRIDAJE VELIKI ZNAČAJ ZAŠTITI I UNAPREĐENJU PRAVA MANJINA: Naš zakon koji reuliše ovu oblast jedan je od najprogresivnijih u regionu


Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković istakao je u razgovoru sa visokim komesarom OEBS-a za nacionalne manjine Kairatom Abdrahmanovim, da je Srbija posvećena zaštiti i unapređenju individualnih i kolektivnih prava pripadnika nacionalnih manjina koji žive na njenoj teritoriji.

Selaković je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da visoki komesar svoje aktivnosti u državama učesnicama OEBS-a započinje posetom Srbiji, istakavši da naša zemlja pridaje veliki značaj instituciji visokog komesara sa kojom godinama unazad ostvaruje kvalitetnu saradnju.

Ministar je ukazao i na konstantan angažman Srbije na unapređenju institucionalnog i pravnog okvira u oblasti prava manjina, kao i na njegovoj efikasnoj primeni.

Naš Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina ("Sl. list SRJ", br. 11/2002, "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja i "Sl. glasnik RS", br. 72/2009 - dr. zakon, 97/2013 - odluka US i 47/2018)jedan je od najprogresivnijih u regionu, rekao je on, naglasivši da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog formirano upravo u cilju sprovođenja i poštovanja ovih normi.

Prema njegovim rečima, Srbija promoviše regionalnu politiku koja počiva na miru i stabilnosti i želi da položaj srpskog naroda u zemljama regiona bude onakav kakav je položaj nacionalnih manjina u našoj zemlji.

Selaković je sagovornika informisao i o statusu i položaju srpskog naroda u susednim zemljama, pri čemu je zatražio od visokog komesara Abdrahmanova da ovo pitanje drži visoko na svojoj agendi.

Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 14.06.2021.