Zastava Bosne i Hercegovine

UVOĐENJE SISTEMA "AMBER ALERT" JOŠ VIŠE BI UNAPREDILO PRONALAZAK NESTALE DECE: Prema zvaničnoj statistici MUP-a Srbije, prošle godine prijavljen je nestanak 1147 dece od čega je pronađeno njih 1103


Samo prošle godine prijavljen je nestanak više od hiljadu dece. Fondacija "Tijana Jurić" ocenjuje da je to što više ne mora da se čeka da prođu 24 časa od nestanka kako bi otpočela potraga, doprinelo uspešnijem pronalasku dece, ali i ukazuje da bi još bezbednije mogli da budu vraćeni svojim porodicama kada bi bio uveden sistem "Amber alert".

Prema zvaničnoj statistici MUP-a Srbije, prošle godine prijavljen je nestanak 1147 dece, od čega je pronađeno njih 1103. Igor Jurić, predsednik Fondacije "Tijana Jurić", kaže da je ohrabrujuće što je broj nestale dece, ipak, bio manji nego ranijih godina i što ni jedan nestanak nije bio uzrokovan kriminalnom otmicom, ali i ističe da to ne menja potrebu da svako nestalo dete treba da bude pronađeno u najkraćem mogućem roku.

"Najčešći uzroci nestanka dece su bežanje od kuće, iz hraniteljskih porodica i socijalnih ustanova. To je pokazatelj da moramo mnogo više da radimo sa decom, da ih edukujemo, da ih upozoravamo i objasnimo im šta, u stvari, znači odlazak od kuće. Jer, kada dete nije u bezbednom okruženju, kada nije u svojoj porodici, a maloletno je, ono je u opasnosti. Pokazalo se da su deca najčešće žrtve trgovine ljudima i da su ona, u tom pogledu, najugroženiji sloj društva u našoj zemlji", kaže Igor Jurić, predsednik Fondacije "Tijana Jurić".

Igor Jurić ocenuje da je primena "Tijaninog zakona", koji određuju da više ne treba čekati 24 časa od nestanka kako bi bila otpočeta potraga za nestalim detetom, doprinela njihovom bržem i uspešnijem pronalasku, ali smatra da bi to značajno moglo da bude unapređeno ulaskom u sistem "Amber alert".

"Moram da istaknem da i dalje moramo da unapređujemo potragu za nestalom decom. Zato se nadam da će država razumeti potrebu za uvođenjem sistema obaveštavanja "Amber alert" koji se pokazao efikasnim u drugim zemljama. Potvrđeno je da taj sistem mnogo pomaže kada se desi nestanak deteta", kaže Igor Jurić, predsednik Fondacije "Tijana Jurić".

Sistem "Amber alert" primenjuje se u više od 20 država u Evropi. On podrazumeva saradnju svih institucija i celog društva u potrazi za svakim nestalim detetom.

Iskustvo je pokazalo da je ovakva vrsta potrage efikasna u 90 odsto slučajeva te Igor Jurić izražava nadu da će takvi pokazatelji doprineti da "Amber alert" uskoro bude primenjen i u Srbiji kako bi se uvećale šanse da svako nestalo dete bude pronađeno i vraćeno pod okrilje svoje porodice.Ističe da su to neprimenjivi recepti i da su sada najveći problem nemoćni roditelji.

Izvor: RTV, 11.06.2021.
Naslov: Redakcija